В традиционната българска кухня най-често приготвяното ястие с царевично брашно или грис е качамакът. Затова и сме свикнали да наричаме така повечето ястие, приготвени с този продукт. Но качамакът е обикновено с добавка от масло, сирене, червен пипер или пръжки. Тази рецепта е със съвсем друго съдържание, а мъфините са сладки и много ароматни.
Използването на полента ги прави подходящи за хора на безглутенова диета. Може да използвате царевично брашно или царевична грис, в зависимост от това колко гладка текстура искате да имате. Препоръчваме брашното. Единственото важно нещо е непрекъснатпо да бъркате, докато го варите, за да не се получават бучки.
По желание може да сварите гриста/брашното и в прясно мляко, а не във вода. така ще получите още по-плътен вкус.
Съставки
- 200 г Краве масло
- 100 г Нишесте
- 200 г Захар
- 200 г Бадемово брашно
- 100 г Полента
- 3 бр. Яйца
- 2 бр. Портокали
- 1 пакетче Бакпулвер
Начин на приготвяне
- 1. Пресейте брашното, заедно с нишестето и бакпулвера.
- 2. Сварете полентата във вода в съотноешние 1:5. След като е готова, й добавете масло. Разбъркайте, докато се разтопи. Добавете сместа с брашно лъжица по лъжица и объркайте.
- 3. Ред е да добавите и течните съставки. Чукнете яйцата в купа и ги разбийте с вилица. Добавете ги към сместа.
- 4. Изстискайте портокалите и излейте сока върху захарта. Разбъркайте добре, след което добавете към сместа и объркайте добре всичко.
- 5. Намаслете форми за мъфини с олио или разтопено масло. Изсипете във всяко гнездо тесто колкото да напълни 1/3 от гнездото.
- 6. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25 минути.