Това великолепно произведение на българската традиционна кухня е подходящо както за трапезата на Благовещение, така и на Бъдни вечер. Тайната е в декорацията и вложената в сътворяването на ястието любов.
Съставки
- 1 пакетче Суха мая
- 3 с.л. Олио
- 3 ч.л. Захар
- 650 г Брашно
- 350 мл Вода
- 2 ч.л. Сол
- 1 бр. Белтък
Начин на приготвяне
- 1. Брашното се пресява в тава и се прави кладенче, в което се сипват солта, захарта, олиото и маята. Замесва се меко тесто, като постепенно се добавя водата. Оставя се да втаса, завито с кърпа за около 40 минути.
- 2. След това тестото се меси още 10 минути, като се добавя още малко брашно, за да не лепне. Отделят се три малки топчици, от които ще се направи декорация.
- 3. Предварително се правят хартиени шаблони на украсата за питката - например символите сърце, кръст и котва. Изрязват се от хартия, която след това се полага върху тесто, разточено с дебелина около сантиметър. С върха на остър нож се отбелязват формите, а след това се изрязват с ножица.
- 4. Голямото парче тесто се поставя в дълбока, предварително намазнена тава. Питката се намазва с белтък. Отгоре се подреждат изрязаните фигурки и се намазват с белтък, за да залепнат добре.
- 5. Питката се пече около 40 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Изважда се и се завива в памучна кърпа, докато изстине.
- 6. Фигурките от декорацията отново се намазват с белтък и върху тях се нанася златната боичка, като се използва плоска четка за рисуване.