Писаладиера е френският вариант на пицата. По традиция това вълнуващо сетивата удоволствие се приготвя в областите по Лазурния бряг. Смята се, че рецептата е създадена по време на авиньонските папи през 14. век, а кулинарната творба се е считала за едно от най-разпространените в региона предястия.
Съставки
- 265 г Блат за пица
- 3-4 глави Лук
- 2 с.л. Зехтин
- 3 с.л. Бяло вино
- 1 щипка Черен пипер
- 6-8 бр. Домати
- 1 щипка Сол
- 1/2 ч.л. Мащерка
- 1 ч.л. Риган
- 150 г Сирене Мимолет
- 100 г Филенца от сардела
- 150 г Черни маслини
- 1 бр. Яйце
Начин на приготвяне
- 1. Обеленият лук се нарязва на кръгчета и се задушава в зехтин на умерен огън, докато омекне.
- 2. Охлажда се с бялото вино, подправя се с черен пипер и сол. Сместа се разпределя върху тестото, като се оставя по един пръст свободно място.
- 3. Доматите се нарязват на кръгчета и се нареждат равномерно върху лука. Отгоре се поръсва с подправките и сиренето.
- 4. Филенцата сардела се подсушават и нарязват 2-3 пъти надлъжно. Нареждат се отгоре ромбовидно и в средата на всеки ромб се поставя по 1 маслина.
- 5. Яйцето се разбърква с 1 с.л. вода и с получената смес се намазва тестото по краищата.
- 6. Писаладиерата се оставя за малко да бухне. След това се пече 10-15 минути в предварително загрята на 220 градуса фурна. Нарязва се още топла и се сервира веднага.