Изкусително персийско ястие с щипка шафран и зрънца от нар.
Съставки
- 5 с.л. Лимонов сок
- 1 бр. Лук
- 1 бр. Манго
- 1=2 с.л. Къри паста
- 1 щипка Шафран
- 2 бр. Картофи
- 75 г Краве масло
- 200 г Ориз Басмати
- 6 с.л. Олио
- 1 щипка Захар
- 1/2 ч.л. Черен пипер
- 1 1/2 ч.л. Сол
- 4 бр. Пилешки бутчета
- 1 бр. Нар
- 1/2 ч.л. Червен пипер
- 1 бр. Краставица
Начин на приготвяне
- 1. Пилешките бутчета се измиват и се овкусяват със смес от 1 ½ ч.л. сол, ½ ч.л. червен пипер, ½ ч.л. черен пипер и 2 с.л. олио.
- 2. Слагат се в тавичка, покриват се с хартия, и се пекат в предварително загрята на 175 градуса фурна около 50 минути.
- 3. Междувременно оризът се слага в хладка подсолена вода и се вари на слаб огън за около 6 минути. Изсипва се в сито и се изплаква със студена вода.
- 4. Картофите се обелват и се нарязват на кръгчета.
- 5. В тенджера се разтопява маслото и се добавя шафранът. Отлива се в чашка половината от вече овкусената мазнина и нарязаните картофи се нареждат в тенджерата.
- 6. Върху тях се изсипва оризът и се заливат равномерно с отделеното олио. Тенджерата се похлупва и се оставя да къкри на слаб огън 35-45 минути.
- 7. Червената къри паста, 2 с.л. олио и кленовия сироп се смесват. С получения „крем” се намазват пилешките бутчета 10-тина минути, преди да се извадят от огъня.
- 8. Приготвя се гарнитура от нарязани на кубчета манго и краставицата.
- 9. Лукът се нарязва на ситно и се подправя с дресинг от лимоновия сок, сол, 2 с.л. олио, черен пипер и щипка захар.
- 10. Тенджерата с картофите и ориза за кратко се слага в студена вода, за да се отлепи картофената коричка.
- 11. Бутчетата се поднасят с картофено-оризовата гарнитура и прясната салата, а бутчетата се поръсват с нарови зрънца.