Макар много хора да мислят, че кавърмата е традиционно българско ястие, истината е, че то е турско. Думата "кавърма" в превод означава запържено. Ястието може да се приготви с пилешко или със свинско месо, в зависимост от това дали искате да е по-леко или по-тежко. Освен по-класическия вариант с гърди, може да се добавят и някои от вътрешностите на пилето - сърце, воденичка, филе.
Характерно за кавърмата е богатството от зеленчуци - домат, морков, чушка, праз. В някои по-смели вкусове се разнообразява и се патладжан и гъби.
Рецептата е лесна и ястието се приготвя само в един съд. Това е облекчение за много начинаещи кулинари и заети домакини.
Съставки
- 500 г Пилешки гърди
- 5 бр. Печурки
- 70 мл Доматено пюре
- 2 глави Лук
- 1 бр. Червена чушка
- 1 стрък Праз
- 3 с.л. Олио
- 1 ч.л. Сол
- 2 стръка Магданоз
Начин на приготвяне
- 1. Загрейте олиото в малка тенджера.
- 2. Нарежете зеленчуците на парчета - лук, гъби, праз, чушки. Добавете ги към олиото и разбъркайте.
- 3. След няколко минути добавете червения пипер и месото. Разбъркайте отново, намалете котлона, сложете капака на тенджерата и оставете да се готви, докато месото и зеленчуците омекнат.
- 4. Добавете доматеното пюре и солта. Ако доматеното пюре е подсолено, може да пропуснете допълнителното добавяне на сол. Гответе още 7-8 минути и свалете от котлона.
- 5. Върху порцията пилешка кавърма нарежете на ситно пресен магданоз.