Макар много хора да мислят, че кавърмата е традиционно българско ястие, истината е, че то е турско. Думата "кавърма" в превод означава запържено. Ястието може да се приготви с пилешко или със свинско месо, в зависимост от това дали искате да е по-леко или по-тежко. Освен по-класическия вариант с гърди, може да се добавят и някои от вътрешностите на пилето - сърце, воденичка, филе.

 

Характерно за кавърмата е богатството от зеленчуци - домат, морков, чушка, праз. В някои по-смели вкусове се разнообразява и се патладжан и гъби. 

 

Рецептата е лесна и ястието се приготвя само в един съд. Това е облекчение за много начинаещи кулинари и заети домакини. 

Съставки

  • 500 г Пилешки гърди
  • 5 бр. Печурки
  • 70 мл Доматено пюре
  • 2 глави Лук
  • 1 бр. Червена чушка
  • 1 стрък Праз
  • 3 с.л. Олио
  • 1 ч.л. Сол
  • 2 стръка Магданоз

Начин на приготвяне

  • 1. Загрейте олиото в малка тенджера. 
  • 2. Нарежете зеленчуците на парчета - лук, гъби, праз, чушки. Добавете ги към олиото и разбъркайте. 
  • 3. След няколко минути добавете червения пипер и месото. Разбъркайте отново, намалете котлона, сложете капака на тенджерата и оставете да се готви, докато месото и зеленчуците омекнат. 
  • 4. Добавете доматеното пюре и солта. Ако доматеното пюре е подсолено, може да пропуснете допълнителното добавяне на сол. Гответе още 7-8 минути и свалете от котлона. 
  • 5. Върху порцията пилешка кавърма нарежете на ситно пресен магданоз.