Тайните на перфектните пържени кюфтета са 3 и ние в bistro.bg ги знаем:

1. Качествена, прясна кайма.
Не е вярно, че кюфтетата стават пухкави само ако са направени от свинска кайма. Спокойно може да смесвате в различно съотношение или дори да използвате само телешка кайма и пак да се получат меки и приятни.

2. Добре подбрани подправки.
Чубрицата и кимион. Пресният магданоз дава свежест.

3. Каймата трябва да престои, за да поеме ароматите от лука и подправките. 
Поне 1 час, като покриете купата с кърпа или свежо кухненско фолио, за да остане ароматът на лука в каймата, а не из въздуха в стаята.

Бонус е, когато към топлата купа с ухаещи кюфтета, добавите студена бира и добра компания, с които да ги споделите. 

Съставки

  • 1 кг Кайма
  • 2 глави Лук
  • 2 филии Хляб
  • 2 бр. Яйца
  • 2 щипки Чубрица
  • 1 ч.л. Ким
  • 1/3 връзка Магданоз
  • 1 ч.ч. Олио
  • 1 щипка Сол

Начин на приготвяне

  • 1. Сложете каймата в дълбока купа и размачакайте с ръце. 
  • 2. Добавете яйцата и нарязания на ситно лук. Не го стържете, така няма да се усеща текстурата му в кюфтето. 
  • 3. Накиснете филиите хляб за кратко във вода, след което накъсайте на малки парчета. Ако не искате да киснете хляба, наронете го между дланите си на ситни трохи. 
  • 4. Овкусете с подправките.  
  • 5. Омесете каймата с ръце. Оставите да престои час, за да поеме добре от ароматите.
  • 6. В дълбок тиган сипете олиото, докато се сгорещи. През това време оформете кюфтетата на топчета. Преди да ги сложите в тигана, ги сплескайте между дланите си. за да не ви залепва по дланите, леко ги намокряйте с вода или ги намазнете с олио.
  • 7. Изпържете кюфтетата от двете страни до получаване на приятно кафяв цвят.
  • 8. Кюфтетата трябва да са меки отвътре и с хрупкава коричка. За да се уверите, че са добре изпържени, разчупете първото готово и погледнете вътрешността му. Трябва да е приятно златиста.