Тайните на перфектните пържени кюфтета са 3 и ние в bistro.bg ги знаем:
1. Качествена, прясна кайма.
Не е вярно, че кюфтетата стават пухкави само ако са направени от свинска кайма. Спокойно може да смесвате в различно съотношение или дори да използвате само телешка кайма и пак да се получат меки и приятни.
2. Добре подбрани подправки.
Чубрицата и кимион. Пресният магданоз дава свежест.
3. Каймата трябва да престои, за да поеме ароматите от лука и подправките.
Поне 1 час, като покриете купата с кърпа или свежо кухненско фолио, за да остане ароматът на лука в каймата, а не из въздуха в стаята.
Бонус е, когато към топлата купа с ухаещи кюфтета, добавите студена бира и добра компания, с които да ги споделите.
Съставки
- 1 кг Кайма
- 2 глави Лук
- 2 филии Хляб
- 2 бр. Яйца
- 2 щипки Чубрица
- 1 ч.л. Ким
- 1/3 връзка Магданоз
- 1 ч.ч. Олио
- 1 щипка Сол
Начин на приготвяне
- 1. Сложете каймата в дълбока купа и размачакайте с ръце.
- 2. Добавете яйцата и нарязания на ситно лук. Не го стържете, така няма да се усеща текстурата му в кюфтето.
- 3. Накиснете филиите хляб за кратко във вода, след което накъсайте на малки парчета. Ако не искате да киснете хляба, наронете го между дланите си на ситни трохи.
- 4. Овкусете с подправките.
- 5. Омесете каймата с ръце. Оставите да престои час, за да поеме добре от ароматите.
- 6. В дълбок тиган сипете олиото, докато се сгорещи. През това време оформете кюфтетата на топчета. Преди да ги сложите в тигана, ги сплескайте между дланите си. за да не ви залепва по дланите, леко ги намокряйте с вода или ги намазнете с олио.
- 7. Изпържете кюфтетата от двете страни до получаване на приятно кафяв цвят.
- 8. Кюфтетата трябва да са меки отвътре и с хрупкава коричка. За да се уверите, че са добре изпържени, разчупете първото готово и погледнете вътрешността му. Трябва да е приятно златиста.