За да бъде пилето наистина вкусно, месото трябва да е прясно, маринатата трябва да е добре подбрана и накрая да се изпече на подходяща температура. С тази рецепта ви даваме два от факторите. От вас зависи само да изберете качествено пиле.
Съставки
- 1 кг Пиле
- 1 бр. Глава лук
- 5 скилидки Чесън
- 1/2 ч.ч. Зехтин
- 4 ч.л. Дижонска горчица
- 2 ч.ч. Бира
- 1 ч.л. Сол
- 1 ч.л. Черен пипер
Начин на приготвяне
- 1. Измийте пилето добре, поставете го върху дъската за рязане с гърдите надолу. С помощта на голям остър нож, направете голям прорез през средата. Притиснете с ръка гърдите, така че крилцето и кълката от двете страни да идат в срещуположна посока.
- 2. Обелете и нарежете чесъна и лука. В дълбока купа смесете бирата, зехтина, горчицата, черния пипер и солта. Половината марината изсипете върху пилето и натрийте добре с ръце. Сложете го в купа, завита със свежо фолио и поставете в хладилника за една нощ.
- 3. 30 минути преди печене извадете пилето от хладилника и го оставете на стайна температура.
- 4. Загрейте фурната на 200 градуса, поставете пилето в съд за печене, изсипете останалата половина от маринатата и сложете да се пече.
- 5. Половин час след началото на печенето добавете лука около пилето, нарязан на полумесеци.