Патладжанът е един от продуктите, който често се използва в традиционните ястия в Иран. Различно е не само приготвянето му, но и овкусяването, и гарнитурите. Изпеченият патладжан се подправя с мистични аромати от печена нигела, сусам или шам фъстък, понякога се капват няколко капки розова вода, а за цвят се добавят и шепа рубинени зърна нар. Сосовете за такива ястия са млечни, задължително с добавка от тахан - нахутът е друг продукт, особено уважаван в близкоизточната кухня. Добавете към всичко това и шепа пресен кориандър или магданоз и имате ястие, което е истинско пиршество за очите и небцето.  

Лабне е традиционен за източната кухня сос, който се доближава до добре познатото ни в България цедено кисело мляко, но с някои разлики. Към него се добавят много ароматни подправки, както и зехтин.  Хапва се с характерния тънък и хрупкав хляб... 

Лаваш е безквасно тестено изделие, характерно за кухните на Армения, Иран, Ливан, Турция и др. Основните му съставки са 4 - брашно, вода, сол и масло. Ето и точните пропорции и необходими съставки, за да си го направите:

1 ч. ч. вода
3 ч. ч. брашно
1 ч. л. сол
1 с. л. масло

От продуктите се омесва меко, еластично тесто. След краткото месене се оставя да почине 20 минути. разделя се на равни по големина топки, които се разточват на тънко, пекат се в предварителноз агрята на 220 градуса фурна за 10 минути. В оригинал се пекат в пещ, но у дома използвайте фурната или сух тиган. Докато са още горещи, се намазват с масло. С парчета от хрупкавия хляб загребвайте от млечния сос. Вилица не ви е необходима - най-вкусно е с ръце. 

Съставки

  • 2 бр. Патладжани
  • 2 с.л. Сол
  • 450 г Цедено кисело мляко
  • 1 шепа Зрънце от нар

Начин на приготвяне

  • 1. Ако нямате готово цедено кисело мляко, изцедете кисело мляко от кофичка, като го изсипете в достатъчно голямо парче тензух и го оставите да виси над тава или чиния. Нужни са 24 часа, за да се отцеди цялата вода. Ако правите това, използвайте по-голямо количество кисело мляко, за да сте сигурни, че ще имате достатъчно количество краен продукт.  
  • 2. Цеденото кисело мляко поставете в купа и разбъркайте, заедно с 1/2 ч.л. сол. 
  • 3. Разстелете млякото върху плитка и широка чиния. Залейте с тънка струйка зехтин, като се опитате да оформите концентрични кръгове, така че да е равномерно разпределен навсякъде. Поръсете с подправките. Може да използвате сухи или пресни. 
  • 4. Патладжаните се нарязват на две по дължина. Посипват се със сол и се оставят в тава под наклон, за да изтече горчивия им сок за около 15 минути. Изплакват се със студена вода. 
  • 5. Полейте ги със зехтин. Подредете в тава и печете 15 минути, или докато започнат да се зачервяват, а кората им да се свлича леко. Още топли, патладжаните се поставят върху лабнето. Поръсете със зрънцата нар и с още свежи листенца мента. Може да добавите запечени на сух тиган сусам и нигела.