Пикантните зарядки са особено предпочитани през студените сезони - те стоплят и отварят апетита. Лютите чушлета попадат в бурканите обикновено приготвени на сурова туршия, печени или парени. Особено важна в последния случай е маринатата. Тя едновременно ги консервира и овкусява.
Посочените в рецептатат продукти са за 4 буркана.
Съставки
- 2 кг Люти червени чушки
- 200 мл Оцет
- 8 с.л. Захар
- 3 с.л. Сол
- 10 скилидки Чесън
- 4 бр. Дафинов лист
- 20 зрънца Черен пипер
- 1 връзка Магданоз
- 4 с.л. Олио
- 600 мл Вода
Начин на приготвяне
- 1. Измийте лютите чушки, изрежете дръжките им и ги почистете от семките. Може да приготвите цели или да ги нарежете на едри парчета.
- 2. Смесете водата, оцета, захарта, черния пипер и дафиновия лист. Сложете ги на котлона, за да сварите марината. Щом заври, добавете чушките. леко притиснете с лъжица, за да потънат. Свалете от котлона.
- 3. Оставете чушките в сместа, докато тя напълно изстине. Периодично разбърквайте.
- 4. Стрийте 4 аспирина на прах. Сложете по един на дъното на всеки буркан, който предварително сте измили и подсушили.
- 5. Нарежете магданоза и чесъна на ситно. Добавете парчетата към чушките.
- 6. Подредете чушките в бурканите и ги залейте с останалата марината, докато се покрият.
- 7. Затворете бурканите с капачки на винт. Разклатете няколко пъти.
- 8. Зимнината дръжте на хладно място.