Пикантните зарядки са особено предпочитани през студените сезони - те стоплят и отварят апетита. Лютите чушлета попадат в бурканите обикновено приготвени на сурова туршия, печени или парени. Особено важна в последния случай е маринатата. Тя едновременно ги консервира и овкусява. 

Посочените в рецептатат продукти са за 4 буркана.

 

Съставки

  • 2 кг Люти червени чушки
  • 200 мл Оцет
  • 8 с.л. Захар
  • 3 с.л. Сол
  • 10 скилидки Чесън
  • 4 бр. Дафинов лист
  • 20 зрънца Черен пипер
  • 1 връзка Магданоз
  • 4 с.л. Олио
  • 600 мл Вода

Начин на приготвяне

  • 1. Измийте лютите чушки, изрежете дръжките им и ги почистете от семките. Може да приготвите цели или да ги нарежете на едри парчета. 
  • 2. Смесете  водата, оцета, захарта, черния пипер и дафиновия лист. Сложете ги на котлона, за да сварите марината. Щом заври, добавете чушките. леко притиснете с лъжица, за да потънат. Свалете от котлона. 
  • 3. Оставете чушките в сместа, докато тя напълно изстине. Периодично разбърквайте.
  • 4. Стрийте 4 аспирина на прах. Сложете по един на дъното на всеки буркан, който предварително сте измили и подсушили. 
  • 5. Нарежете магданоза и чесъна на ситно. Добавете парчетата към чушките. 
  • 6. Подредете чушките в бурканите и ги залейте с останалата марината, докато се покрият. 
  • 7. Затворете бурканите с капачки на винт. Разклатете няколко пъти.  
  • 8. Зимнината дръжте на хладно място.