Дивите цветя (теменужки, люляк и др) често се срещат в закуските на ирландците. Могат да се използват свежи - за декорация, захаросани - за десерти, да се сварят на сироп или крем, пудра, в салати, както и пържени за предястие или в комбинация телешко месо и шоколадов сос. Интересно, нали?
Панираните диви цветя от тази рецепта се пържат в малко масло до златисто. Консумират се с портокалов или лимонов сок и се поръсват със захар.
Съставки
- 100 г Теменужки
- 1 бр. Жълтък
- 200 мл Прясно мляко
- 250 г Брашно
- 1/4 ч.л. Сода за хляб
Начин на приготвяне
- 1. Разбийте жълтъка със содата. На тънка струйка добавете прясното мляко и разбъркайте.
- 2. Постепенно добавете брашното и се разбийте внимателно, докато стане хомогенна смес. Течността трябва да е полутечно. Може да се разреди с ледена вода, ако има нужда.
- 3. Цветовете се потапят в течността и внимателно се разбъркват с лъжица, за да поемат навсякъде от панировката.
- 4. Пържат се в силно сгорещена мазнина за кратко. Отцеждат се върху салфетка.
- 5. Полейте с портокалов или лимонов сок и поръсете със захар на кристали.