Дивите цветя (теменужки, люляк и др) често се срещат в закуските на ирландците. Могат да се използват свежи - за декорация, захаросани - за десерти, да се сварят на сироп или крем, пудра, в салати, както и пържени за предястие или в комбинация телешко месо и шоколадов сос. Интересно, нали?


Панираните диви цветя от тази рецепта се пържат в малко масло до златисто. Консумират се с портокалов или лимонов сок и се поръсват със захар.

Съставки

  • 100 г Теменужки
  • 1 бр. Жълтък
  • 200 мл Прясно мляко
  • 250 г Брашно
  • 1/4 ч.л. Сода за хляб

Начин на приготвяне

  • 1. Разбийте жълтъка със содата. На тънка струйка добавете прясното мляко и разбъркайте.
  • 2. Постепенно  добавете  брашното и се разбийте внимателно, докато стане хомогенна смес. Течността трябва да е полутечно. Може да се разреди с ледена вода, ако има нужда.
  • 3. Цветовете се потапят в течността и внимателно се разбъркват с лъжица, за да поемат навсякъде от панировката. 
  • 4. Пържат се в силно сгорещена мазнина за кратко. Отцеждат се върху салфетка. 

     

  • 5. Полейте с портокалов или лимонов сок и поръсете със захар на кристали.