Вярва се, че в нощта на Бъдни вечер небето се отваря и всичко светва в един миг. В деня преди Коледа, пожеланията трябва да са направени с чисто сърце. Тогава наистина се сбъдват.


Част от очарованието на празника безпорно се крие и в традиционната трапеза - нечетен брой ястия, постна храна, хранене на земята, върху слама, чупене на орех, по който се гадае какво ще е бъдещето. 


По традиция едно от ястията е сухите чушки, пълнени със счукан боб. Приготвят се с бял или шарен. В съвременен вариант пълнежът може да е с нахут или червена леща. Принципът на приготвяне е същият и се получава вкусно. 

Съставки

  • 1 с.л. Сух джоджен
  • 1 с.л. Червен пипер
  • 1/2 ч.ч. Вода
  • 1/2 ч.ч. Олио
  • 150 г Лук
  • 200 г Боб
  • 10 бр. Чушки
  • 1 с.л. Чубрица
  • 1/2 с.л. Сол

Начин на приготвяне

  • 1. Почистете боба, ако има нужда. Измийте го под течаща вода. Накиснете във вода - нека течността го покрива. Оставете го накиснат за 12 часа.
  • 2. Отцедете го и сложете на котлона. Когато заври, излейте водата, като използвате гевгир. Напълнете тенджерата отново със студена вода и оставете да ври, докато бобът омекне. 
  • 3. Накиснете сухите чушки за десетина минути в хладка вода. Това ще им позволи да омекнат и да се отпуснат. Така по-лесно ще ги напълните. 
  • 4. Задушете лука в малко мазнина, докато стане мек и прозрачен. 
  • 5. Добавете подправките и разбъркайте. Сложете и отцедения и сварен боб. Намачкайте с кълцалник, тлъчник. Целта е бобът да не остане на цели зърна, но и да не се получи пюре. 
  • 6. Отцедете чушките от водата и ги напълнете с боба. Подредете ги в тавичка, намазана с олио. Поръсете ги с олио отгоре и сипете половин ч. ч. вода. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна.