Вярва се, че в нощта на Бъдни вечер небето се отваря и всичко светва в един миг. В деня преди Коледа, пожеланията трябва да са направени с чисто сърце. Тогава наистина се сбъдват.
Част от очарованието на празника безпорно се крие и в традиционната трапеза - нечетен брой ястия, постна храна, хранене на земята, върху слама, чупене на орех, по който се гадае какво ще е бъдещето.
По традиция едно от ястията е сухите чушки, пълнени със счукан боб. Приготвят се с бял или шарен. В съвременен вариант пълнежът може да е с нахут или червена леща. Принципът на приготвяне е същият и се получава вкусно.
Съставки
- 1 с.л. Сух джоджен
- 1 с.л. Червен пипер
- 1/2 ч.ч. Вода
- 1/2 ч.ч. Олио
- 150 г Лук
- 200 г Боб
- 10 бр. Чушки
- 1 с.л. Чубрица
- 1/2 с.л. Сол
Начин на приготвяне
- 1. Почистете боба, ако има нужда. Измийте го под течаща вода. Накиснете във вода - нека течността го покрива. Оставете го накиснат за 12 часа.
- 2. Отцедете го и сложете на котлона. Когато заври, излейте водата, като използвате гевгир. Напълнете тенджерата отново със студена вода и оставете да ври, докато бобът омекне.
- 3. Накиснете сухите чушки за десетина минути в хладка вода. Това ще им позволи да омекнат и да се отпуснат. Така по-лесно ще ги напълните.
- 4. Задушете лука в малко мазнина, докато стане мек и прозрачен.
- 5. Добавете подправките и разбъркайте. Сложете и отцедения и сварен боб. Намачкайте с кълцалник, тлъчник. Целта е бобът да не остане на цели зърна, но и да не се получи пюре.
- 6. Отцедете чушките от водата и ги напълнете с боба. Подредете ги в тавичка, намазана с олио. Поръсете ги с олио отгоре и сипете половин ч. ч. вода. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна.