Класическо и любимо на много българи ястие. По време на пости могат да се приготвят без кайма.

Съставки

  • 2 бр. Яйца
  • 1 ч.л. Ронена чубрица
  • 1/2 ч.л. Черен пипер
  • 1 ч.л. Червен пипер
  • 2 бр. Домати
  • 2 глави Лук
  • 500 г Кайма
  • 1 ч.ч. Бял ориз
  • 10 бр. Зелени чушки
  • 2 кофички Кисело мляко
  • 2 с.л. Брашно

Начин на приготвяне

  • 1. Нарежете лука на ситно. Измийте ориза и го тцедете от водата. Доматите настържете на ситно ренде. Може предварително да ги обелите, за да махнете люспата.

     

  • 2. Загрейте олиото в дълбок тиган. Добавете ориза и разбъркайте. Гответе, докато стане стъклен. Накрая сипете доматите и малко вода.
  • 3. Когато течността изври и оризът увеличи обема си, добавете каймата и подправките. С лъжица леко я раздробете.
  • 4. Отрежете капачетата на чушките и ги почистете от семките.Напълнете ги със сместа. Подредете ги в тава и ги полейте отгоре с тънка стръйка олио. Сипете вода, която да стига до по-малко от половината на тавата. Печете около час на предварително загрята на 200 градуса фурна.

     

  • 5. Разбийте яйцата в купа. Разбийте и киселото мляко. Добавете го към яйцата. Запечете брашното в сух тиган за 2 минути, докато стане златисто.
  • 6. Свалете от котлона и добавете няколко лъжици от бульона на чушките, за да се тенперира. Разбъркайте. След това добавете и останалата смес с яйца и мляко.
  • 7. Залейте чушките със соса и върнете за 10 минути в изключена фурна.