Соленият пай с кайма и мащерка може да накара всеки да се откаже от сладкия ябълков пай.
Съставки
- 3 с.л. Зехтин
- 50 г Кашкавал
- 500 г Кайма
- 5-6 бр. Картофи
- 100 г Бекон
- 200 г Гъби
- 1 глава Лук
- 2 скилидки Чесън
- 1 с.л. Доматено пюре
- 100 мл Сметана
- 50 г Краве масло
- 2-3 стръка Копър
Начин на приготвяне
- 1. Картофите се обелват и цели се слагат в подсолена студена вода в тенджера да се сварят.
- 2. Отцеждат се в гевгир и се пасират.
- 3. Картофеното пюре се връща в тенджерата на котлона на слаба степен и при бъркане се прибавят маслото, сметаната и черният пипер.
- 4. В дълбок тиган се сипва зехтин и към него се добавят нарязаните на дребно лук, чесън и бекон.
- 5. След 2-3 минути се прибавят нарязаните гъби и каймата. Готви се, докато каймата се запържи добре.
- 6. Накрая се добавя доматеното пюре, разтворено в 30 мл вода, и копъра.
- 7. Разбърква се сместа и се прехвърля в дълбок съд за печене. Отгоре се разстила картофеното пюре и се поръсва с настърган кашкавал.
- 8. Пече се в предварително загрята на 180°С фурна, докато кашкавалът се разтопи и ястието придобие златиста коричка.