Соленият пай с кайма и мащерка може да накара всеки да се откаже от сладкия ябълков пай.

Съставки

  • 3 с.л. Зехтин
  • 50 г Кашкавал
  • 500 г Кайма
  • 5-6 бр. Картофи
  • 100 г Бекон
  • 200 г Гъби
  • 1 глава Лук
  • 2 скилидки Чесън
  • 1 с.л. Доматено пюре
  • 100 мл Сметана
  • 50 г Краве масло
  • 2-3 стръка Копър

Начин на приготвяне

  • 1. Картофите се обелват и цели се слагат в подсолена студена вода в тенджера да се сварят.
  • 2. Отцеждат се в гевгир и се пасират.
  • 3. Картофеното пюре се връща в тенджерата на котлона на слаба степен и при бъркане се прибавят маслото, сметаната и черният пипер.
  • 4. В дълбок тиган се сипва зехтин и към него се добавят нарязаните на дребно лук, чесън и бекон.
  • 5. След 2-3 минути се прибавят нарязаните гъби и каймата. Готви се, докато каймата се запържи добре.
  • 6. Накрая се добавя доматеното пюре, разтворено в 30 мл вода, и копъра.
  • 7. Разбърква се сместа и се прехвърля в дълбок съд за печене. Отгоре се разстила картофеното пюре и се поръсва с настърган кашкавал.
  • 8. Пече се в предварително загрята на 180°С фурна, докато кашкавалът се разтопи и ястието придобие златиста коричка.