Това е традиционно финландско ястие, което местните наричат Karjalanpiirakat (карелиански питки). Вкусният ориз е обвит в тънък ръжен хляб, след което се гарнира с варени яйца и масло. Карелианските питки са от защитените ястия от Европейския съюз.
Тайната на изкусно направените оризови лодки е ръженото тесто да се разточи възможно най-тънко. В оризовата смес трябва да се сложи достатъчно сол, в противен случай ще бъде безвкусно.
За заливка на лодките се използва смес от 50 г масло и 4 с.л. мляко.
Яйчният пълнеж се прави от 6 яйца, 4 с.л. масло и щипка сол.
Съставки
- 1 с.л. Сол
- 300 г Ръжено брашно
- 200 мл Вода
- 1,5 с.л. Сол
- 2 с.л. Краве масло
- 1,5 ч.ч. Бял ориз
- 500 мл Прясно мляко
- 150 мл Вода
Начин на приготвяне
- 1. Оставете водата (150 мл) и ориза да заврат и гответе впродължение на 5 минути, като периодично разбърквате, за да не се залепи додъното на тенджерата. Добавете млякото и гответе на ниска температура 45минути. Добавете маслото и солта и оставете да се охлади.
- 2. За да направите тестото, сложете водата (200 мл) в голямакупа, добавете брашното и солта и разбъркайте, докато от продуктите се оформи топка.Омесете го за кратко, докато се получи меко тесто. Оформете го на тънко руло иго нарежете на парчета през 2 см. Всяко парче разплескайте на много тънки питки. Друг вариант е да се разточи на тънка кора, от която да се изрежат кръгчета с чаша. Всяко кръгче се разточва допълнително, докато стане много тънко.
- 3. Сложете в средата на кръга 1-2 с. л. от оризовия пълнеж. Сгънете краищата един към друг и ги прищипете с пръсти, така че да сеоформи вълнообразен ръб.
- 4. Печете в предварително загрята фурна на 220 ° C впродължение на 15 минути или докато нагънатите ръбове станат кафяви.
- 5. Разтопете маслото и го разбъркайте с млякото за заливката. Намажете всяка една от оризовите лодки веднага щом излезе от фурната.
- 6. Направете яйчната смес, като сварите яйцата, докато станат твърди. Обелете и намачкайте с вилица. Добавете маслото и солта. Всяка лодка покрийте с малко от яйчната смес.