Известен факт е, че ориенталската мусака се отличава с богатото си съдържание на подправки. Още две съставки обаче играят важна роля в придаването на неподражаемия и оригинален вкус на ориенталската мусака - патладжани и кедрови ядки.
Съставки
- 1 щипка Черен пипер
- 2 ч.л. Кимион
- 1 ч.л. Куркума
- 1 ч.л. Канела
- 1 ч.л. Джинджифил
- 450 г Кайма
- 2 скилидки Чесън
- 1 глава Лук
- 6 с.л. Зехтин
- 1 щипка Сол
- 550 г Патладжани
- 175 мл Булгур
- 750 мл Пилешки бульон
- 60 г Кедрови ядки
- 400 г Домати
Начин на приготвяне
- 1. Бульонът се излива в тенджера и се оставя да заври, котлонът се намалява. В съда се слага булгура, похлупва се и се оставя да ври 15 минути. При нужда се добавя още малко вода.
- 2. Патладжаните се нарязват и се изплакват със студена вода. Оставят се да се подсушат.
- 3. В тиган се загрява зехтинът и патладжаните се изпържват от двете страни. В мазнината се слагат и скилидките чесън, които придават приятен аромат. Излишната мазнина от тях се отцежда, като патладжаните се поставят върху кухненска хартия, за да попие.
- 4. Лукът се запържва, заедно с доматите, нарязани на ситни парчета.
- 5. Каймата се смесва с доматите и подправките - черен пипер, кимион и сол. Половината кайма се разстила в дълбок огнеупорен съд, покрива се с пласт патладжани, а отгоре се слага още един пласт от каймата.
- 6. Ядките и кориандърът се смесват с разварения булгур и се разпределят върху каймата.
- 7. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна 30-40 минути, докато се образува хрупкава коричка.