Обърнатият сладкиш е лек и много красив десерт, който може да приготви дори и начинаещ в кухнята. 

Смокините може да замените с всякакъв друг любим или наличен плод - сливи, ябълки, нектарини, праскови, круши и др. 

Карамеленият сос образува ароматна, златиста коричка, в която смокините потъват елегантно. Маслото в соса пък не позволява на сладкиша да залепне за тавата, така че да го обърнете с лекота. 

Съставки

  • 70 г Краве масло
  • 1/2 ч.ч. Кафява захар
  • 1/2 с.л. Бакпулвер
  • 1/2 ч.ч. Прясно мляко
  • 2 бр. Яйца
  • 1/2 ч.ч. Захар
  • 120 г Краве масло
  • 1 1/2 ч.ч. Брашно
  • 1/2 ч.л. Кардамон
  • 10 бр. Смокини

Начин на приготвяне

  • 1. В плитък съдразтопете маслото (70 г) и кафявата захар на средно силен котлон. Прибавете кафявата захар и стритите в хаванче зърна кардамон. Бъркайте, докато се получи еднородна смес.
  • 2. Получения карамеленсос изсипете в тавичка. Ако е кръгла, да е с диаметър 24 см, ако е правоъгълна–  18/28 см.  
  • 3. Нарежете смокините по дължина на половинки. Подредете ги върху соса, обърнати с разрежа надолу. 
  • 4. Пресейте брашното сбакпулвера.
  • 5. Разбийте маслотосъс захарта с миксер. Към получения крем добавете яйцата, едно по едно и разбърквайте след всяко. 
  • 6. Прибаветеполовината от смесеното брашно. Сипете прясното мляко, след това останалатасмес от брашното. Разбъркайте, докато стане хомогенно. 
  • 7. Изсиспете тестотовърху смокините. С лъжица подравнете там, където е необходимо. 
  • 8. Печете впредварително загрята на 180 градуса по Целзий фурна, за 40 минути. 
  • 9. Извадете от фурната и оставете да се охлади 5минути. След това обърнете върху поднос,