Обърнатият сладкиш е лек и много красив десерт, който може да приготви дори и начинаещ в кухнята.
Смокините може да замените с всякакъв друг любим или наличен плод - сливи, ябълки, нектарини, праскови, круши и др.
Карамеленият сос образува ароматна, златиста коричка, в която смокините потъват елегантно. Маслото в соса пък не позволява на сладкиша да залепне за тавата, така че да го обърнете с лекота.
Съставки
- 70 г Краве масло
- 1/2 ч.ч. Кафява захар
- 1/2 с.л. Бакпулвер
- 1/2 ч.ч. Прясно мляко
- 2 бр. Яйца
- 1/2 ч.ч. Захар
- 120 г Краве масло
- 1 1/2 ч.ч. Брашно
- 1/2 ч.л. Кардамон
- 10 бр. Смокини
Начин на приготвяне
- 1. В плитък съдразтопете маслото (70 г) и кафявата захар на средно силен котлон. Прибавете кафявата захар и стритите в хаванче зърна кардамон. Бъркайте, докато се получи еднородна смес.
- 2. Получения карамеленсос изсипете в тавичка. Ако е кръгла, да е с диаметър 24 см, ако е правоъгълна– 18/28 см.
- 3. Нарежете смокините по дължина на половинки. Подредете ги върху соса, обърнати с разрежа надолу.
- 4. Пресейте брашното сбакпулвера.
- 5. Разбийте маслотосъс захарта с миксер. Към получения крем добавете яйцата, едно по едно и разбърквайте след всяко.
- 6. Прибаветеполовината от смесеното брашно. Сипете прясното мляко, след това останалатасмес от брашното. Разбъркайте, докато стане хомогенно.
- 7. Изсиспете тестотовърху смокините. С лъжица подравнете там, където е необходимо.
- 8. Печете впредварително загрята на 180 градуса по Целзий фурна, за 40 минути.
- 9. Извадете от фурната и оставете да се охлади 5минути. След това обърнете върху поднос,