Знаем колко полезно е морковчето не само сурово, но и преминало през огъня. Да не говорим за вълшебния вкус, който внася в пухкавите и обожавани от всички ни сладки тортени лакомства. Дойдохме си на думата и предлагам направо да преминем към заслужаващата достойно внимание част на темата и да си приготвим една приказна и съблазнителна торта с моркови, бадеми и ром.
Съставки
- 3-4 с.л. Лимонов сок
- 200 г Пудра захар
- 1 щипка Сол
- 1 ч.л. Бакпулвер
- 60 г Брашно
- 300 г Бадеми
- 1 с.л. Ром
- 5 бр. Яйца
- 250 г Кафява захар
- 200 г Моркови
- 50 г Филирани бадеми
- 1 ч.ч. Бита сметана
- 2 ч.л. Лимонови кори
- 12 бр. Марципанови морковчета
Начин на приготвяне
- 1. Дъното на тавичка се покрива с хартия за печене или се намазва с масло. Фурната се загрява до 180 градуса. Морковите се настъргват на ситно. В продължение на 4-5 минути захарта и яйцата се разбиват с миксер до получаване на пяна. и се добавят морковите.
- 2. Ромът, лимоновата кора и бадемите се смесват. След това, разбърквайки, се добавят брашното, бакпулверът и солта. Сместа се изсипва във формата и се заглажда.
- 3. Тортата се пече около 1 час. Изважда се, оставя се да постои във формата, като подвижната й част се отстранява. Тортата се оставя да се охлади върху решетка.
- 4. За глазурата: разбъркват се пудрата захар с лимоновия сок. С получената гладка маса се залива тортата, така че да я обгърне от всички страни. Накрая се покрива с битата сметана, ароматизирана с малко мед и канела.
- 5. Надлъжно нарязаните бадеми се декорират отстрани и за ефект тортата се украсява с марципанови морковчета.