От посочените продукти ще получите около 5 л готов домашен кетчуп от домати. По желание допълнително може да овкусите с пресни подправки, които сте нарязали на ситно или са пасирани - босилек и магданоз. Често се добавят и някои по-характерни като вкус и аромат подправки, като канела, целина и карамфил, но в тази рецепта ние ги пропускаме. Не намираме за удачно и използването на нишесте за сгъстяване. Ако търсите подобен ефект, по-добре добавете сварен картоф.
Съставки
- 1/2 ч.ч. Захар
- 5 зрънца Бахар
- 10 зрънца Черен пипер
- 5 бр. Дафинов лист
- 50 мл Олио
- 3 глави Лук
- 3 бр. Ябълки
- 10 кг Домати
- 1/2 ч.ч. Сол
Начин на приготвяне
- 1. Измийте и почистете доматите и ги смелете на пюре. Прецедете, за да отстраните семките. Сипете в дълбока тенджера и сложете на котлона.
- 2. Обелете и почистете лука и ябълките и ги сложете да врат с доматите.
- 3. Смелете пипера и бахара непосредствено преди ползване, за да извлечете максимума от аромата на подправките. Дафиновите листа може да увиете в марля и да варите в доматеното пюре по този начин - след готовност се изваждат по-лесно.
- 4. Всичко се слага на котлона, за да ври, докато се сгъсти, като периодично се бърка. Когато стигне желаната гъстота, свалете от огъня. Овкусете със сол и захар. Добавете олиото и разбъркайте.
- 5. Цялата смес се пасира до стигането на идеална гладкост.
- 6. Налива се в шишета с широко гърло. Стерилизират се за 10 минути.
- 7. Кетчупът се използва за пици, сосове, паста, мазане на филийки, основни манджи и др.