От посочените продукти ще получите около 5 л готов домашен кетчуп от домати. По желание допълнително може да овкусите с пресни подправки, които сте нарязали на ситно или са пасирани - босилек и магданоз. Често се добавят и някои по-характерни като вкус и аромат подправки, като канела, целина и карамфил, но в тази рецепта ние ги пропускаме. Не намираме за удачно и използването на нишесте за сгъстяване. Ако търсите подобен ефект, по-добре добавете сварен картоф.

Съставки

  • 1/2 ч.ч. Захар
  • 5 зрънца Бахар
  • 10 зрънца Черен пипер
  • 5 бр. Дафинов лист
  • 50 мл Олио
  • 3 глави Лук
  • 3 бр. Ябълки
  • 10 кг Домати
  • 1/2 ч.ч. Сол

Начин на приготвяне

  • 1. Измийте и почистете доматите и ги смелете на пюре. Прецедете, за да отстраните семките. Сипете в дълбока тенджера и сложете на котлона. 
  • 2. Обелете и почистете лука и ябълките и ги сложете да врат с доматите.  
  • 3. Смелете пипера и бахара непосредствено преди ползване, за да извлечете максимума от аромата на подправките. Дафиновите листа може да увиете в марля и да варите в доматеното пюре по този начин - след готовност се изваждат по-лесно. 
  • 4. Всичко се слага на котлона, за да ври, докато се сгъсти, като периодично се бърка. Когато стигне желаната гъстота, свалете от огъня. Овкусете със сол и захар. Добавете олиото и разбъркайте. 
  • 5. Цялата смес се пасира до стигането на идеална гладкост. 
  • 6. Налива се в шишета с широко гърло. Стерилизират се за 10 минути.

     

  • 7. Кетчупът се използва за пици, сосове, паста, мазане на филийки, основни манджи и др.