Mast-o-Khiar (Маст-о-Кияр) е традиционно иранско ястие, което много прилича на българския таратор, гръцкото tzatziki и индийското raita. Основните му съставки са кисело мляко и краставицата. За разлика от таратора обаче Маст-о-Кияр е вид разядка, а не студена супа. В състава му влиза и много прясна мента, която му придава съвсем различен вкус. Разпространено е още в Турция и Ливан.

Във вариации Маст-о-Кияр може да се приготви, като към млякото се добавя натрошено сирене. 

Съставки

  • 2 бр. Краставици
  • 400 г Кисело мляко
  • 2 скилидки Чесън
  • 2 с.л. Мента
  • 1 ч.л. Сол
  • 2 с.л. Зехтин

Начин на приготвяне

  • 1. Обелете краставиците, нарежете ги на малки парченца и оставете да се изцеди излишната вода от тях. 
  • 2. Поръсете млякото със солта и го сипете в парче марля, за да се отцеди за 10-20 минути. Към изцеденото мляко добавете ментовите листа, нарязани на ситно, и чесъна. 
  • 3. Смесете с краставиците. 
  • 4. Гарнирайте с още прясна мента и зехтин. Сервирайте веднага или малко охладете.