Mast-o-Khiar (Маст-о-Кияр) е традиционно иранско ястие, което много прилича на българския таратор, гръцкото tzatziki и индийското raita. Основните му съставки са кисело мляко и краставицата. За разлика от таратора обаче Маст-о-Кияр е вид разядка, а не студена супа. В състава му влиза и много прясна мента, която му придава съвсем различен вкус. Разпространено е още в Турция и Ливан.
Във вариации Маст-о-Кияр може да се приготви, като към млякото се добавя натрошено сирене.
Съставки
- 2 бр. Краставици
- 400 г Кисело мляко
- 2 скилидки Чесън
- 2 с.л. Мента
- 1 ч.л. Сол
- 2 с.л. Зехтин
Начин на приготвяне
- 1. Обелете краставиците, нарежете ги на малки парченца и оставете да се изцеди излишната вода от тях.
- 2. Поръсете млякото със солта и го сипете в парче марля, за да се отцеди за 10-20 минути. Към изцеденото мляко добавете ментовите листа, нарязани на ситно, и чесъна.
- 3. Смесете с краставиците.
- 4. Гарнирайте с още прясна мента и зехтин. Сервирайте веднага или малко охладете.