Подходящи за хапване по всяко време.
Съставки
- 2 щипки Чили на прах
- 1/2 ч.л. Сумак
- 1 връзка Пресен лук
- 4 бр. Печени червени чушки
- 250 г Зелени маслини
- 1/4 ч.л. Сол
- 125 мл Прясно мляко
- 1 ч.л. Суха мая
- 100 мл Олио
- 300 г Брашно
- 2 с.л. Зехтин
- 1 бр. Яйце
- 1 шепа Сусам
Начин на приготвяне
- 1. Брашното се смесва със солта.
- 2. Маята се разтваря в затопленото мляко, когато шупне се налива към брашното заедно с олиото.
- 3. Замесва се меко тесто и се оставя да втаса, покрито с фолио за свежо съхранение.
- 4. Нарязаните на ситно лук и чушки се запържват в зехтина.
- 5. Смесват се с накълцаните маслини, сумака и чилито.
- 6. Тестото се разточва на тънка кора и се изрязват големи кръгове.
- 7. Върху тях се разпределя маслиновата смес.
- 8. Краищата им се намазват с вода, прихлупват се и се притискат с пръсти, за да се залепят.
- 9. Заравняват се с нож, подреждат се в тава с незалепващо покритие и се намазват с разбито яйце.
- 10. Поръсват се със сусам.
- 11. Пекат се около 15–20 минути в загрята на 180 градуса фурна. Съвет: Ако нямате сусам, , може да използвате нигела, мак или мащерка.