Подходящи за хапване по всяко време.

Съставки

  • 2 щипки Чили на прах
  • 1/2 ч.л. Сумак
  • 1 връзка Пресен лук
  • 4 бр. Печени червени чушки
  • 250 г Зелени маслини
  • 1/4 ч.л. Сол
  • 125 мл Прясно мляко
  • 1 ч.л. Суха мая
  • 100 мл Олио
  • 300 г Брашно
  • 2 с.л. Зехтин
  • 1 бр. Яйце
  • 1 шепа Сусам

Начин на приготвяне

  • 1. Брашното се смесва със солта.
  • 2. Маята се разтваря в затопленото мляко, когато шупне се налива към брашното заедно с олиото.
  • 3. Замесва се меко тесто и се оставя да втаса, покрито с фолио за свежо съхранение.
  • 4. Нарязаните на ситно лук и чушки се запържват в зехтина.
  • 5. Смесват се с накълцаните маслини, сумака и чилито.
  • 6. Тестото се разточва на тънка кора и се изрязват големи кръгове.
  • 7. Върху тях се разпределя маслиновата смес.
  • 8. Краищата им се намазват с вода, прихлупват се и се притискат с пръсти, за да се залепят.
  • 9. Заравняват се с нож, подреждат се в тава с незалепващо покритие и се намазват с разбито яйце.
  • 10. Поръсват се със сусам.
  • 11. Пекат се около 15–20 минути в загрята на 180 градуса фурна. Съвет: Ако нямате сусам, , може да използвате нигела, мак или мащерка.