Бети от "Дивата ферма", която заедно със съпруга си е наставник във "Фермата", показва как се прави маслена баница, наричана още масленица.
Тайната на прекрасния вкус е в изпозлването на качествено и много сирене. Също така и в особената плетка на баницата, при която от 8 кори се получават 20.
Съставки
- 2 бучки Овче сирене
- 1 ч.л. Сол
- 1 ч.ч. Прясно мляко
- 1 купичка Свинска мас
- 1 с.л. Мая
- 3 ч.ч. Бяло брашно
Начин на приготвяне
- 1. Маята и пряснотомляко се разбъркват. Прибавят се солта и брашното и се омесва тесто. Оставя се да втаса поне за 30 минути.
- 2. От тестото сеправят 8 големи топчета, които се разточват на кори.
- 3. Върху дъното на тавата се сипват 3 с. л. разтопена свинска мас. Поставя се първата кора и с ръка правят кръгови движения, така че кората да се намаже навсякъде с маста. Върху кората се сипват още 3 с. л. мас и се натрошава сирене. Така се прави и с всяка следваща кора. Върху последнатасе слага само мас.
- 4. Готовата баницасе сгъва от всички краища навътре, така че да се получи топка. Разстила се сдлани, за да заеме цялата тава. Оставя се да втаса, като се внимава дане пребухне.
- 5. Пече се до златисто. Изпеченатабаница се напръсква с вода, за да се получи хрупкава коричка. Покрива се спамучна кърпа, за да се задуши и да стане мекичка отвътре.