Не е тайна, че куркумата се слави с удивителните си лечебни и антиоксидантни свойства. Ястията с куркума са идеални през зимния сезон поради способността на подправката да се бори с настинки и възпалителни процеси в организма. Това обаче не означава, че не можем да им се наслаждаваме и през цялата година. От нея можем да си приготвим чудни чайове, супи и яхнии.

Поднасяме ви екзотична яхния с куркума, която ще ви очарова с необикновения си вкус, дължащ се на голямото количество пикантни подправки и богатото съдържание на зеленчуци. Същевременно ще ви дари с много енергия, здраве и настроение.

Продукти за 6-8 порции:
3 с.л. зехтин
1 голяма глава лук, нарязана на едро
4 скилидки чесън, смлени
2 настъргани парченца джинджифил 
4-5 моркова, нарязани
2 резена тиква, нарязана на парченца
1 малка китка риган
4 дафинови листа
2 л пилешки или зеленчуков бульон
3-4 консервирани домата
300 г червена леща
1 ½ с.л. куркума на прах
1 ч.л. кориандър
1 ч.л. затар (арабска подправка - микс от мащерка, смрадлика и сусам)
2 с.л. смрадлика
¼ ч.л. кимион
1/8 ч.л. лют червен пипер
3 с.л. сос Taмари
5 стръка къдраво зеле
морска сол на вкус
прясно смлян черен пипер
сметана или кисело мляко по желание

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Приготвяне:
В дъното на голяма тенджера, смесете зехтина, лука, чесъна и джинджифила. Гответе на умерен огън около 3-5 минути, като разбърквате.

След това добавете нарязаните моркови и тиква. Бъркайте в продължение на 5-7 минути, след което добавете ригана, дафиновите листа, бульона, консервираните домати и червената леща. Оставете супата да заври, след което оставете да къкри на слаб огън.

Разбъркайте всички подправки заедно със соса Тамари. След това оставете яхнията за 30-35 минути или докато тиквата и морковите омекнат.
Непосредствено преди сервиране поръсете отгоре с листенца къдраво зеле. Подправете с морска сол и черен пипер. На финала по желание гарнирайте с малко сметана или кисело мляко.