Ашурето (Aşure) е турски десерт, чиято основна съставка е груханата пшеница. Зърната на груханата пшеница са натрошени. Често се заменя с булгур, но межди двете има малка разлика - булгурът обикновено е попарен.
По-различното на това ашуре е, че се използват също нахут и бял боб, освен добре познатия булгур.
За допълнителен вкус, докато се вари, може да се пуснете няколко карамфилчета или звездичка анасон. Оставете малко количество от сушените плодове и ядките, за да декорорате готовото ашуре. По желание може да използвате лешници, касис и да поръсите с канела. Всичко това само ще направи вкуса още по-богат, а ароматите - наситени.
Съставки
- 4 с.л. Орехи
- 5 с.л. Нар
- 3 с.л. Лимонови кори
- 2 бр. Ябълки
- 200 г Сушени смокини
- 200 г Стафиди
- 200 г Сушени кайсии
- 2 ч.ч. Бял боб
- 2 ч.ч. Нахут
- 500 г Грухана пшеница
- 3 литри Вода
- 1/2 ч.ч. Прясно мляко
Начин на приготвяне
- 1. Нахута, бобът и булгурът се накисват във вода от предната вечер. След това се отцеждат и изплакват. Нахутът и бобът се варят отделно, защото имат нужда от различно време, докато станат готови. Сипват се в кипяща вода, без да се бърка.
- 2. Меките вече нахут и боб се сипват при булгура.
- 3. Към тях се добавят нарязаните кайсии, ябълки и стафидите. Вари се още 30 минути, като се сипва кипнала вода.
- 4. Поръсва се с кората от лимон.
- 5. Добавят се нарязаните смокини, млякото и захарта и се слага във фурната за 5 минути.
- 6. Украсява се със сушени плодове и ядки.