Пилешкото месо е предпочитано, заради своята крехкост и вкусови качества. Ако обаче искате нещо по-различно от класическа пържола от бут или пилешка супа, предлагаме ви този пай. Любим ни е, защото съдържа всичко, което е нужно за едно ястие, за да е питателно - месо, зеленчуци, тесто.

За да го приготвите още по-бързо, може да сварите пилето, картофите и морковите още от предния ден. След това е нужно само да ги нарежете на кубчета.

Вариант е да направите няколко по-малко пайчета, за които дори не ви е нужна специална форма. Използвайте керамични купи и поставете тесто само отгоре, така че да оформите капачета. 

Съставки

  • 1 ч.ч. Царевица
  • 1 ч.ч. Замразен грах
  • 4 ч.ч. Пилешко месо
  • 1 1/2 ч.ч. Прясно мляко
  • 3 ч.ч. Пилешки бульон
  • 1 с.л. Мащерка
  • 1 с.л. Сол
  • 1 ч.ч. Брашно
  • 2/3 ч.ч. Лук
  • 1 ч.ч. Краве масло
  • 1 1/2 ч.ч. Морков
  • 2 ч.ч. Картофи
  • 2 пакета Кори за баница

Начин на приготвяне

  • 1. Поставете картофитеи морковите в голяма тенджера и сипете вода, докато ги покрие. Оставете даврат 8-10 минути. След това отцедете водата. 
  • 2. В дълбок тиганразстопете маслото, нарязано на кубчета, на средно висока температура. Добавете нарязания лук изапържете до златисто. 
  • 3. Разбъркайте брашнотои подправките, докато се смесят. Постепенно го добавете с разбъркване към бульона, смесен с млякото. Оставете да кипне, като непрекъснато бъркате, за да не се образуват топчета. Сместа трябва да се сгъсти. 
  • 4. Добавете пилето, граха, царевицата и картофите и отстранете от котлона. 
  • 5. Разгънете коритеи ги сложете във форма за пай с диаметър 22 см. Сипете сместа с пилешко. Останалитекори подредете над пълнежа. Оформете ръбовете с леко притискане. С остър ножнаправете процепи отгоре, за да не се спука паят при печене. 
  • 6. Печете пая 35-40минути или докато кората стане леко кафява. Охладете го поне 15 минути предирязането.