Спагети с малки кюфтенца са класика. Но ако искате да избягате малко от традициите и да се отдадете на по-летните вкусове, заменете кюфтенцата със скариди. Те носят истинският вкус на лятото - на море, на сол и на свобода.
Тези спагети са с кремообразен, свеж, лимонов сос, който носи интензивен вкус. Отиват му свежи, пресни подправки - магданоз или кориандър.
Съставки
- 2 с.л. Зехтин
- 700 г Скариди
- 3 ч.л. Сол
- 1/2 ч.л. Черен пипер
- 6 с.л. Лимонов сок
- 2 с.л. Краве масло
- 3 скилидки Чесън
- 220 г Крем сирене
- 1/2 с.л. Магданоз
- 340 г Спагети
Начин на приготвяне
- 1. В голяма тенджера с подсолена кипяща вода, сварете спагетите до степен al dente. Излейте водата, като запазите само 1 ч.ч. от нея.
- 2. Разтопете маслото в дълбок тиган. Добавете скариди и подправете с 1 ч.л. сол и ½ чаена лъжичка пипер. Гответе, като обливате с маслото от време на време, докато скаридите станат розови. Отнема около 4-5 минути. Добавете 2 супени лъжици лимонов сок. Изсипете скаридите в чиния.
- 3. В същия тиган сложете зехтина. Добавете чесъна и задушете за 30 секунди. Добавете останалото количество лимонов сок и гответе, докато количеството намалее наполовина.
- 4. Разбийте в половината количество вода от пастата крем сиренето. Сипете в тигана и оставете да кипне, като леко бъркате. Добавете сварената паста в този лимонов сос. Сипете и останалата част от водата, в която се е варила, ако искате да го разредите. Подправете на вкус със сол и пипер.
- 5. Гарнирайте с пресен магданоз. Сервирайте с настъргана лимонова кора.