В превод от турски köpekoğlu (кьопоолу) означава ястие с печени патладжани, но и подлец. Подло е, ако имаш хубава рецепта да я криеш. Ние в bistro.bg нр го правим.
Кьопоолуто може да се затвори в буркани и така да имате вкусно предястие, което е готови за минутки и през есента, и през зимата. Ползва се като гарнитура, салата, или се маже на филийка. За приготвянето на 7 буркана от 400 г са нужни 5 кг патладжани. Макар да изглеждат големи, когато се изпекат и обелят теглото им значително намалява.
За да ги овкусите, може да добавяте отделно сол, оцет и подправки, а може и да стриете всички заедно в хаванче.
Съставки
- 1/2 ч.ч. Орех
- 7 скилидки Чесън
- 2 с.л. Магданоз
- 2 с.л. Оцет
- 50 мл Олио
- 500 г Червени чушки
- 500 г Патладжани
Начин на приготвяне
- 1. Изпечете патладжаните и чушките цели на открит силен огън или във фурната. Нарежете патладжаните по дължина и посолете. Оставете да постоят 20 минути. След това изцедете отделената вода и изплакнете обилно със студена вода. Чушките сложете в найлонова торбичка и завържете за 15 минути.
- 2. Обелете патладжаните от кората и нарежете на кубчета. Чушките обелете от ципата и също нарежете на едри парчета.
- 3. Смесете зеленчуците в дълбока купа. Може леко да намачкате. Овкусете с оцета, олиото и ситно нарязания чесън.
- 4. Орехите нарежете на малки парченца. Добавете и разбъркайте.
- 5. Преди да поднесете, поръсете с пресен ситно нарязан магданоз.