Крофне са меки и въздушни понички, характерни за кухните на Сърбия, Босна, Словения  и Хърватия. Те са кръгли и може да са с пълнеж от желе, мармалад, конфитюр или шоколад. Името им идва от немски - Krapfen (пържени сладкиши), и е вариант на сладкарски изделия от Централна Европа. 

Рецептата за домашно приготвено крафне включва мая, мляко, захар, брашно, сол, масло и яйца. 

В Хърватия и Словения крофне се сервира за късмет и успех на Нова година. Тези десерти са характерни също за празници като Великден и Коледа. 




 


 




Съставки

  • 100 г Пудра захар
  • 42 г Мая
  • 50 мл Олио
  • 3 бр. Яйца
  • 1 ч.ч. Захар
  • 2 ч.ч. Прясно мляко
  • 5 ч.ч. Брашно

Начин на приготвяне

  • 1. Размийте маята в прясното мляко, заедно с 1 с.л. захар. Леко разбийте яйцата със солта и разтопеното масло. Смесете ги и оставете маята да шупне за няколко минути. 
  • 2. Добавете брашното и разбъркайте, докато тестото стане хомогенно. 
  • 3. Покрийте с кърпа и оставете да престои около половин час, докато тестото удвои обема си.
  • 4. Изсипете тестото върху набрашнена повърхност. Поръсете с още малко брашно и леко премесете с ръка. Тестото трябва да е меко и леко лепкаво. Разточете го на кора с дебелина около 2 см.
  • 5. Нарежете го на кръгчета - с чаша или с формичка за сладки. Остатъците премесете отново, разточете и пак изрежете. Повторете, докато тестото свърши.
  • 6. Налейте олиото в дълбок съд и го сложете да се затопли на средна температура. 
  • 7. Сложете кръгчетата да се пържат. Когато едната им страна стане златиста, обърнете ги и изпържете от другата.
  • 8. Извадете и изцедете от мазнината. 
  • 9. Поръсете с пудра захар.