Крофне са меки и въздушни понички, характерни за кухните на Сърбия, Босна, Словения и Хърватия. Те са кръгли и може да са с пълнеж от желе, мармалад, конфитюр или шоколад. Името им идва от немски - Krapfen (пържени сладкиши), и е вариант на сладкарски изделия от Централна Европа.
Рецептата за домашно приготвено крафне включва мая, мляко, захар, брашно, сол, масло и яйца.
В Хърватия и Словения крофне се сервира за късмет и успех на Нова година. Тези десерти са характерни също за празници като Великден и Коледа.
Съставки
- 100 г Пудра захар
- 42 г Мая
- 50 мл Олио
- 3 бр. Яйца
- 1 ч.ч. Захар
- 2 ч.ч. Прясно мляко
- 5 ч.ч. Брашно
Начин на приготвяне
- 1. Размийте маята в прясното мляко, заедно с 1 с.л. захар. Леко разбийте яйцата със солта и разтопеното масло. Смесете ги и оставете маята да шупне за няколко минути.
- 2. Добавете брашното и разбъркайте, докато тестото стане хомогенно.
- 3. Покрийте с кърпа и оставете да престои около половин час, докато тестото удвои обема си.
- 4. Изсипете тестото върху набрашнена повърхност. Поръсете с още малко брашно и леко премесете с ръка. Тестото трябва да е меко и леко лепкаво. Разточете го на кора с дебелина около 2 см.
- 5. Нарежете го на кръгчета - с чаша или с формичка за сладки. Остатъците премесете отново, разточете и пак изрежете. Повторете, докато тестото свърши.
- 6. Налейте олиото в дълбок съд и го сложете да се затопли на средна температура.
- 7. Сложете кръгчетата да се пържат. Когато едната им страна стане златиста, обърнете ги и изпържете от другата.
- 8. Извадете и изцедете от мазнината.
- 9. Поръсете с пудра захар.