Варива са много полезен източник на протеини за тези, които не консумират месо. Те са негови заместители в постното меню. Леща се приготвя най-бързо. Крем супата от леща е много вкусна, а същевременно много засищаща, особено когато я поднесете с крутони. За да изглежда по-атрактивна, може да украсите крем супата със спиралки от растителна или животинска сметана.
Съставки
- 2-3 скилидки Чесън
- 1/2 ч.л. Куркума
- 3-4 с.л. Зехтин
- 1 ч.ч. Леща
- 1/2 ч.л. Кимион
- 1/2 ч.л. Куркума
- 1/2 ч.л. Къри
- 1 глава Лук
- 1-2 бр. Морков
- 1 щипка Сол
Начин на приготвяне
- 1. Морковите се настъргват, а лукът се нарязва на дребно.
- 2. В тенджера се налива зехтинът и след като се сгорещи се добавят приготвените зеленчуци и обелените цели скилидки чесън.
- 3. Разбъркват се и се оставят да се задушат за 3-4 минути.
- 4. След това се прибавя измитата леща и се залива с един литър гореща вода.
- 5. След като заври супата се подправя с куркума, къри и кимион. Вари се около 30 минути.
- 6. Лещата се пасира заедно с течността в блендер. Преди сервиране се добавя растителна сметана и крутони. Декорира се със свеж магданоз.