За да се получи вкусен козунак, трябва да се меси, докато тестото престане да лепне. То се меси с ръце, потопени в разтопено масло. Mазнината е особено важна за козунака, защото това е един от факторите, който го правqt на конци.
Ако не обичате да месите, може да използвате машина за хляб. Особеното при този начин е, че сухите и течните съставки се добавят поотделно.
Съставки
- 3 бр. Яйца
 - 150 г Захар
 - 600 г Брашно
 - 1/4 ч.л. Сол
 - 20 г Прясна мая
 - 1 пакет Ванилия
 
Начин на приготвяне
- 1. Разтворете прясната мая в топло мляко. За кратко разбийте яйцата с вилица.
 - 2. В хлебопекарната се слагат първо течните съставки, след което - сухите. Сипете млякото с маята, и разбитите яйца. След това добавете захарта, брашното, солта и ванилията. Стартира се на основна програма за тесто. Готовото тесто е стегнато и меко, като долната, мека част на ухото.
 - 3. Когато програмата приключи, се добавят, лъжица по лъжица, разтопеното масло. Накрая се сипва и брашното. Пуснете програмата да замеси отново. След сигнала за край, оставете 10 минути, за да почине сместа. Готовото тесто се изважда с добре намаслени ръце.
 - 4. В тестото сипете нарязани орехи, парчета локум или орехи - в зависимост от това какви съставки искате да има като пълнеж. Може да оставите козунака и чист.
 - 5. Ако искате да сплетете козунака на плитка, разделете тестото на три равни части. Оформете ги като дълги фитили с разточване между дланите и сплетете. Оставете да втаса, докато удвои обема си. Намажете с разбит жълтък и поръсете със захар на кристали.
 - 6. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 35 мин. Готовия козунак покрийте с влажна кърпа и оставете да изстине.
 
                                







                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    

    