Известен факт е, че за да стане хубав козунак, който да е със структира на конци, трябва да се меси продължително, или както са запомнили мнозина  - да се удари 100 пъти в масата. Точно това спира много хора да си наравят домашен козунак и да се радват на прекрасния му вкус. Истината е, че за да се получи хубаво тесто, няма нужда да влагате много сила и време. Удрянето в плота заменете с разтегляне, дърпане, събиране и потупване. И бройте до 100 само ако ви е забавно.


Този козунак е с пълнеж от най-вкусните неща - мармалад, течен шоколад, локум, ядки. Може да използвате всички или да комбинирате според вкуса си. 

 

 

 

 

 

 

 

Съставки

  • 1 ч.ч. Мармалад
  • 7 г Суха мая
  • 2 пакетчета Ванилия
  • 2 с.л. Лимонови кори
  • 130 г Свинска мас
  • 130 мл Прясно мляко
  • 170 г Захар
  • 3 бр. Яйца
  • 600 г Брашно
  • 6 бр. Локум
  • 4 с.л. течен шоколад
  • 1 щипка Сол

Начин на приготвяне

  • 1. Сложете солта и сухата мая в купичка и разбъркайте. Затоплете леко прясното мляко и разтворете захарта в него. Добавете половината количество мазнина, ванилията и лимоновата кора. 
  • 2. Разбийте яйца в купа. Смесете с останалите продукти. Започнете да месите. Добавяйте брашното постепенно. Месете с намазнени, топли ръце. За да стане на конци, внимателно удряйте тестото в плота. Не е нужно да влагате много сила и да се изморявате. Просто разтягайте, сгъвайте и тупвайте отново. Месете, докато мазнината ви свърши. 
  • 3. Тестото е готово, когато по повърхността му се получат мехурчета. Оставете да втаса за час и половина в топло помещение.
  • 4. Втасалото тесто разделете на 3 еднакви части. Оформяме на топки. Разточете ги и намажете с избрания пълнеж - шоколад, мармалад, локум. Навийте на руло и леко усучете в двете различни посоки. Оставете отново да втаса.
  • 5. Преди да го сложите във фурната, намажете с разбит жълтък, смесен с малко прясно мляко. 
  • 6. Загрейте фурната, като предварително сложите тава, пълна с вода. Така ще се образува пара. Когато температурата стигне 180 градуса, сложете козунака.
  • 7. Готовият, изпечен козунак оставете да изстине за 5 минути. Намажете със сироп, приготвен от вода и захар в съотношение 1:1 и сварен до сгъстяване. Поръсете с едра кристална захар.