Доматите може би са последното нещо, от което си представяте, че може да се направи конфитюр. Но наистина може. И не, няма вкус на лютеница или кетчуп. Допълнителните съставки, освен добре узрелите летни домати, тук са кафява захар и джинджифил.


Този конфитюр може да консервирате в буркани или да запазите за няколко дни в хладилника.



Може да консумирате по различни начини - върху крекер или бисквита с козе сирене, върху сандвичи с моцарела, може да дообогатите и вкуса на всяко ястие с пиле или риба. 

 

Съставки

  • 2 кг Домати
  • 1,5 ч.ч. Кафява захар
  • 1 бр. Лимон
  • 1 ч.л. Настърган джинджифил

Начин на приготвяне

  • 1. Измийте доматите и ги почистете. Сложете ги в блендер или кухненски робот и ги смелете. 
  • 2. Прехвърлете доматеното пюре в средно дълбока касерола и сложете на котлона на средна температура. Добавете кафявата захар и разбъркайте. Настържете кората на лимона на ситно и изцедете сока му. Добавете ги към доматената смес. Сллед това е време да сипете и джинджифила.
  • 3. Всичко това трябва да се готви, докато сместа стане плътна и гъста. Отнема около час. За да разберете дали е готово, потопете студена метална лъжичка в конфитюра. По нея трябва да полепне плътен слой, а не отделни капчици от конфотюра.
  • 4. Готовият конфитюр сипете в измити и подсушени буркани. Оставете в хладилника или стерилизирайте, като сварите за 20 минути.