Коктейл Белини е миксиран за първи път през 1948 г. от главния барман на Хари’с бар във Венеция Джузепе Чиприани. Мекият прасковен цвят на коктейла много прилича на тогата на светец от картина на Джовани Белини, закачена на стената в бара. Затова Чиприани решава да посвети коктейла на художника и го кръщава Белини. Успехът му е мигновен и това се дължи не само на факта, че можеш да изпиеш повече от един без традиционното за коктейлите замайване. По-късно френски предприемач решава да положите основите на износа на бели праскови от Венеция за Ню Йорк, което допринася за популяризирането на напитката в САЩ, а от там и по целия свят.

Съставки

  • 1 бр. Праскова
  • няколко капки Лимонов сок
  • 2 бр. Коктейлни череши
  • 300 мл Шампанско

Начин на приготвяне

  • 1. Прасковата се пюрира и се разпределя в чаши за шампанско.
  • 2. Пюрето се поръсва с капки лимонов сок и чашата се допълва с ледено студено шампанско.
  • 3. Напитката се гарнира с коктейлна черешка.