Едни от най-вкусните и обичани шедьоври на европейската кухня се наричат "кнедли". Колкото и да си приличат обаче, във всяка отделна страна те са известни под различно название. Унгарците ги наричат "гьомбьок", словенците - "чмоки", германците пък - "кньодел". "Канедерли" ги назовават италианците, а в Англия ги познават като "дъмплинг".
Накратко, кнедлите са малки кръгли топчета, които се приготвят от варени картофи, яйце и брашно. В различните части по света могат да се срещнат, приготвени по най-различен начин - например от натрошен хляб, от месо, спанак или гъби. Последните са особено любим специалитет на поляците.
Похапват се както като основно ястие, така и като гарнитура.
Съставки
- 2 стръка Магданоз
- 1 кг Картоф
- 2-3 щипка Сол
- 500 г Гъби
- 150 мл Прясно мляко
Начин на приготвяне
- 1. Обелените и настъргани картофи се поливат с врящо мляко.
- 2. Към нарязаните на дребно задушени и добре изцедени гъби се прибавят ситно нарязаният магданоз, щипка сол и картофената смес. Съставките се разбъркват добре.
- 3. С мокри ръце се оформят кнедли (топчета), които се варят в подсолена вода около 10 минути, докато изплуват на повърхността.
- 4. Оставят се да се изцедят и се поднасят с гарнитура и според предпочитанията ви - със сос, салата или задушено месо.