Клафути е френси елегантен сладкиш с неподражаем вкус и благоухание. Наименованието му идва от глагол на древен романски език, който в превод означава "пълня". И точно тук се крие очарованието му – той се състои от тесто и пълнеж от плодове. Класическото клафути е с череши или вишни. Тук обаче ще представим на вниманието ви неговият не по-малко обаятелен и завладяващ кайсиев вариант.
Съставки
- 1 шепа Кристална захар
- 6-8 бр. Кайсии
- 2 ч.л. Есенция ванилия
- 1 1/2 ч.ч. Сладкарска сметана
- 3 бр. Яйца
- 1/3 ч.ч. Захар
- 1 ч.л. Лимонова кора
- 6 с.л. Брашно
- 2 с.л. Прасковен ликьор
- 1 щипка Сол
- 1 бучка Краве масло
Начин на приготвяне
- 1. Една тава за печене се намазва с масло. Дъното и стените й се поръсват с кристална захар.
- 2. Яйцата и захарта се разбиват на миксер.
- 3. Добавят се брашното, сметаната, ваниловата есенция, лимоновата кора, щипката сол и прасковеният ликьор.
- 4. Сместа се оставя настрана за 10 минути. Междувременно се обелват и почистват 6-8 кайсии, след което се нарязват на половинки. Нареждат се в тавата с изрязаната част нагоре и се обливат с тестото.
- 5. Сладкишът се пече около 35-40 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Преди поднасяне се поръсва с пудра или кристална захар.