Класическата рецепта за киш Лорен е с основа от ронливо тесто и наподобява пай. Много практичните французи обаче го заместват с обикновено готово бутер тесто, с което съкращават времето за приготвяне наполовина. Ние предпочитаме класическия вариант, но ви съветваме да експериментирате и да изберете своята версия. И двата вида тесто можете да приготвите предварително и да съхранявате една седмица в хладилник. Ако решите да замразите тестото, не забравяйте да го извадите от фризера поне 4 часа преди обработката. В този случай пак го премесете и оставете да почине за 15 минути в хладилник преди да продължите с рецептата.
Съставки
- 3 бр. Яйца
- 200 г Сирене Ементал
- 1 щипка Сол
- 1 щипка Черен пипер
- 100 г Пушен бекон
- 200 г Брашно
- 100 г Краве масло
- 4 с.л. Ледена вода
- 1 щипка Сол
- 200 г Сметана
- 2 глави Лук
- 1 щипка Индийско орехче
Начин на приготвяне
- 1. Пресяваме брашното и правим кладенче.
- 2. Слагаме в кладенчето нарязаното на малки късове масло, млякото и солта.
- 3. Месим бързо и енергично до получаването на твърдо тесто.
- 4. Оформяме тестото на топка и оставяме за 20 минути да почине в хладилника.
- 5. С разточеното тесто се покриват дъното и страните на форма за киш.
- 6. Беконът се запържва с двете глави лук, нарязани на кубчета, и се оставя да изстине напълно.
- 7. Сметаната и яйцата се разбиват и овкусяват със сол, пипер и индийско орехче.
- 8. Яйчената смес се разбърква с бекона и лука, след което се прибавя настърганият Ементал.
- 9. Пълнежът се изсипва върху тестото и се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 30 минути или докато кишът придобие апетитен златисто-кафяв цвят.