За тази рецепта са използвани сушени гъби шийтаке. Може да ги откриете в био магазините, както и в по-големите хранителни вериги. Тази дива гъба е характерна за Япония, но вече се отглежда и на няколко места в България - Габрово, с. Гложене и др. Има изключително добро въздействие върху имунната система.
Шийтаке са изключително ароматни и е достатъчна и само една гъбка в порция супа, за да придаде приятно ухание. Сушените шийтаке се накисват за 2 часа в хладка вода. Натиснете ги леко с лъжица отгоре, за да потънат във водата, иначе са прекалено леки и стоят на повърхността. Кипнете за няколко минути или задушете в масло.
Картофената крем супа е плътна и хранителна и допълнителните съставки са само за обогатяване на вкуса и аромата.
Съставки
- 2 с.л. Орехи
- 1 ч.л. Черен пипер
- 1 с.л. Сол
- 4 с.л. Зехтин
- 1 шепа Магданоз
- 4 ч.л. Ленено семе
- 4 ч.л. Горчица
- 50 г Гъби
- 4 бр. Пъдпъдъчи яйца
- 1 бр. Морков
- 2 бр. Картофи
Начин на приготвяне
- 1. Обелете картофите и моркова, измийте ги и ги сварете в подсолена вода. Когато са готови, пасирайте, заедно с водата, в която са се готвили. Добавете още вода, ако е нужно, за да достигнете желаната кремообразна консистенция. Подправете със сол и черен пипер.
- 2. Гъбите задушете в малко масло. Ако използвате сушени шийтаке, пригответе ги както е описано в статията. Ако гъбите са големи, нарежете ги на парчета, ако са дребни - използвайте цели.
- 3. Сварете пъдпъдъчите яйца. Когато изстинат, ги обелете и нарежете на половинки.
- 4. Сипете от супата в купичка и добавете зехтин. Той ще направи консистенцията на крем супата кадифена.
- 5. Поставете по две парчета яйце в средата на супата. Добавете гъбите, горчицата, лененото семе и пресния магданоз. Най-отгоре поръсете със ситно нарязани (или смлени) орехови ядки. Може да гарнирате и с няколко резенчета мариновано цвекло - за свежест и цвят.