Карталачки са вид тестени закуски, пълни със сирене. Ако обичате комбинацията сладко и солено обаче, съвсем спокойно може да ги поръсите и с пудра захар.


Те не стават особено пухкави, защото се правят с малко количество мая, а и преди печене се разточват. Точно това ги различава от видовете банички. 

Съставки

  • 1/2 ч.ч. Олио
  • 300 г Краве сирене
  • 1 ч.л. Суха мая
  • 1 ч.л. Захар
  • 1/2 ч.л. Сол
  • 1 ч.ч. Вода
  • 3 ч.ч. Брашно
  • 70 г Краве масло

Начин на приготвяне

  • 1. Пресейте брашното. Направете кладенче, в което сложете солта, захарта и сухата мая. 
  • 2. Леко затоплете водата. Сипвайте я на тънка струйка в кладенчето и внимателно размивайте с пръсти солта, захарта и маята, след което омесете всичко на тесто. 
  • 3. Готовото тесто оформете на топка и оставете да почине 30 минути. 
  • 4. Тестото разделете на топчета, колкото топка за голф. Всяко от тях разточете на тънка кора. намажете с олио и поръсете със сирене. Навийте на руло, след което осучете като охлюв и разточете. 
  • 5. Навитите карталачки се пекат в сух тиган. 
  • 6. Когато са готови, върху още топлото печиво се слага малко кубче масло, за да се разтопи.