Карталачки са вид тестени закуски, пълни със сирене. Ако обичате комбинацията сладко и солено обаче, съвсем спокойно може да ги поръсите и с пудра захар.
Те не стават особено пухкави, защото се правят с малко количество мая, а и преди печене се разточват. Точно това ги различава от видовете банички.
Съставки
- 1/2 ч.ч. Олио
- 300 г Краве сирене
- 1 ч.л. Суха мая
- 1 ч.л. Захар
- 1/2 ч.л. Сол
- 1 ч.ч. Вода
- 3 ч.ч. Брашно
- 70 г Краве масло
Начин на приготвяне
- 1. Пресейте брашното. Направете кладенче, в което сложете солта, захарта и сухата мая.
- 2. Леко затоплете водата. Сипвайте я на тънка струйка в кладенчето и внимателно размивайте с пръсти солта, захарта и маята, след което омесете всичко на тесто.
- 3. Готовото тесто оформете на топка и оставете да почине 30 минути.
- 4. Тестото разделете на топчета, колкото топка за голф. Всяко от тях разточете на тънка кора. намажете с олио и поръсете със сирене. Навийте на руло, след което осучете като охлюв и разточете.
- 5. Навитите карталачки се пекат в сух тиган.
- 6. Когато са готови, върху още топлото печиво се слага малко кубче масло, за да се разтопи.