Пържената риба е незаменим герой на трапезата през лятото. Ако искате да се спасите от тежката миризма и да спестите време обаче, спокойно я увийте в пергаментова хартия и я сложете във фурната.
Калмарите, мидите и другите морски дарове са другата най-предпочитана храна през лятото. Сварени с много лимон, на шишчета или пък на паеля, те са не само вкусни, но и полезни. Предлагаме ви вариант за приготвяне на калмари с маслини и каперси, които придават приятен приятен средиземноморски вкус.
Съставки
- 100 мл Зехтин
- 3 с.л. Прясно мляко
- 2 скилидки Чесън
- 4 глави Шалот
- 50 г Стафиди
- 70 г Кедрови ядки
- 50 г Маслини
- 100 г Сирене Пекорино
- 2 филии Ръжен хляб
- 60 г Каперси
- 6 бр. Калмари
- 1 щипка Сол
Начин на приготвяне
- 1. Почистете калмарите. Оставете тялото цяло, а пипалата изрежете.
- 2. Накиснете хляба в прясното мляко.
- 3. Нарежете маслините, каперсите, кедровите ядки и стафидите на едри парчета. Почистете лука и шалота.
- 4. Сипете зехтина в тигана и задушете шалота и чесъна. Добавете пипалата на калмара и гответе още 3 минути. Добавете капрсите, кедровите ядки, маслините и стафидите. Разбъркайте и оставете в тигана за 2 минути.
- 5. Прехвърлете пълнежа в купа и оставете леко да се охлади. След това добавете размекнатия хляб, настърганото пекорино, солта и пипера. Смесете добре.
- 6. Загрейте фурната до 200 °C.
- 7. С лъжица напълнете калмарите. В края промушете дървено шишче, така че да се затвори тубата.
- 8. Сложете тубите калмари в тигана с останалия зехтин. Запечете от всички страни по 1 минута. Посолете.
- 9. Сложете в тавичка за печене и изсипете мазнината от тигана. Печете 10-15 минути.
- 10. За гарнитура пригответе ориз със сметана.