Ароматен, много сочен и мек - идеалната брънч компания.
Съставки
- 1 бр. Яйце
- 125 г Краве масло
- 1 с.л. Захар
- 60 мл Прясно мляко
- 1 с.л. Коняк
- 1 ч.л. Бакпулвер
- 170 г Брашно
- 600 г Кайсии
- 2 с.л. Захар
- 1 с.л. Коняк
- 1 с.л. Пчелен мед
- 1 с.л. Краве масло
- 1 с.л. Захар
- 3 с.л. Боб
Начин на приготвяне
- 1. Брашното се пресява и се прибавят бакпулверът, маслото и захарта. Добавят се и яйцето и конякът. Замесва се меко тесто като постепенно се добавя млякото.
- 2. Тестото се разточва на дебела кора и се слага в тавичка за пай. Оставя се в хладилника за около 30 минути.
- 3. Кайсиите се нарязват на лунички.
- 4. На котлона се загряват захарта, медът и маслото. Добавят се кайсиите и капките коняк и сместа се задушава за около 6-7 минути.
- 5. С решетъчна лъжица се изваждат плодовете и се оставят да се охладят за 10 минути.
- 6. Кайсиите се подреждат върху тестото, поръсват се с 1 с.л. захар.
- 7. Готовата смес се пече 40 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
- 8. Изпеченият сладкиш се поръсва с канелата и орехите и се залива с изстиналия сироп.