Ароматен, много сочен и мек - идеалната брънч компания.

Съставки

  • 1 бр. Яйце
  • 125 г Краве масло
  • 1 с.л. Захар
  • 60 мл Прясно мляко
  • 1 с.л. Коняк
  • 1 ч.л. Бакпулвер
  • 170 г Брашно
  • 600 г Кайсии
  • 2 с.л. Захар
  • 1 с.л. Коняк
  • 1 с.л. Пчелен мед
  • 1 с.л. Краве масло
  • 1 с.л. Захар
  • 3 с.л. Боб

Начин на приготвяне

  • 1. Брашното се пресява и се прибавят бакпулверът, маслото и захарта. Добавят се и яйцето и конякът. Замесва се меко тесто като постепенно се добавя млякото.
  • 2. Тестото се разточва на дебела кора и се слага в тавичка за пай. Оставя се в хладилника за около 30 минути.
  • 3. Кайсиите се нарязват на лунички.
  • 4. На котлона се загряват захарта, медът и маслото. Добавят се кайсиите и капките коняк и сместа се задушава за около 6-7 минути.
  • 5. С решетъчна лъжица се изваждат плодовете и се оставят да се охладят за 10 минути.
  • 6. Кайсиите се подреждат върху тестото, поръсват се с 1 с.л. захар.
  • 7. Готовата смес се пече 40 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
  • 8. Изпеченият сладкиш се поръсва с канелата и орехите и се залива с изстиналия сироп.