Един изтънчен десерт, който се приготвя лесно и приятно. Екзотичният му вкус се дължи на любовния танц между портокаловите корички и яйчения крем. А обилната шоколадова заливка му придава неочаквано красив блажен завършек.
Съставки
- 100 г Черен шоколад
- 3 бр. Портокали
- 100 г Пудра захар
- 500 мл Прясно мляко
- 3 бр. Яйца
- 3 бр. Жълтъци
Начин на приготвяне
- 1. Портокалите се обелват, а корите им се смесват с пудрата захар. Добавя се млякото. Сместа се поставя на котлона на слаб огън, като от време на време се разбърква.
- 2. Преди сместа да заври, котлонът се изключва и се оставя под капак за 1 час, така че млякото да поеме аромата на корите. Яйцата и жълтъците се разбиват и постепенно се добавя млякото. Разбърква се внимателно, след което образувалата се пяна по повърхността се отстранява с лъжица. Сместа се прецежда.
- 3. Сместа се прецежда и се разпределя в малки купички. Последните се поставят в дълбока тава с гореща вода, която се слага в предварително загрята на 150 градуса фурна за около 40 минути.
- 4. След като поизстине, се прибира в хладилник, за да се стегне.
- 5. Кремът се отделя с нож от стените на купичките и се обръща в чиния преди сервиране. Всеки от тях се облива с по 1 с.л. разтопен черен шоколад.