"И замириса на бабини гозби и спомени" събира автентични готварски рецепти от нашите баби и съкровени истории за тях. Съставител на сборника е Ивинела Самуилова, автор на романа "Бабо, разкажи ми спомен" ("Любима книга на България", 2016).

Когато кани читателите си да й изпратят рецепти за любими бабини гозби, придружени със спомен, Ивинела не подозира, че резултатът ще е толкова "интересно, задушевно и полезно четиво, чиято стойност не е само силно емоционална, но и много практическа и в известен смисъл – документално ценна".

С помощта на Илиана от кулинарния блог "Щъркелово гнездо" тя подбира рецепти както за любими на всички традиционни ястия, така и за малко познати гозби, характерни за различни краища на България. Те ще ви пренесат в уюта на бабиния дом в градове, села и махали, а споделените истории ще ви затрогнат.

Ще възкресите собствените си спомени за неустоимите вкус и ухание на любимите бабини гозби и може би ще се изкушите да разнообразите и обогатите семейната трапеза с предложеното тук родно – и емоционално скъпо – кулинарно наследство.

Ивинела Самуилова е един от най-популярните и обичани съвременни български писатели. Всяка нейна книга е отличена с най-важната от всички награди – любовта и признанието на читателите. 

Автор е на романите "Животът може да е чудо", "Ако животът не е чудо", "Жената, която търсеше любовта", "Къде отиваш, пътнико?", "Бабо, разкажи ми спомен" и "Тъй рече баба Ега", както и на сборниците с нехудожествена проза "Гатанки от небето" и "Пътеписи за душата на България".

Сред отличията, получени от авторката от името на читателите, са първо и второ място в националния конкурс "Книгата, която ме вдъхновява", призът "Носител на всенародната любов", четвърто място в националната литературна надпревара "Моята любима книга" и голямото признание "Любима книга на България".

Ивинела Самуилова е родена през 1971 г. в град Севлиево. Завършила е езикова гимназия и има магистърска степен по богословие. Творческите й търсения са насочени към вътрешния свят на човека и отношенията му с Бог, света и ближните. Освен като писател, през последните години "богословката с талантливо перо", както я наричат, се наложи и като преводач от испански и английски език. 

Илиана Николова е популярен кулинарен блогър, който от 2008 г. списва блога Щъркелово гнездо. Обича българската кухня и с рецептите си се опитва да предаде страстта си към кулинарията на множеството си последователи и да ги вдъхнови да готвят вкусни домашни ястия. Илиана държи изключително много на традициите и затова е щастлива, че може да претворява гозбите на бабите и прабабите ни, да ги съхранява и да ги предава на всеки, изкушил се да изпробва рецепта от Щъркелово гнездо. Голяма част от ястията, които предлага, носят вкуса на детството и събуждат спомени за дома и за баба. Макар да получава редица награди за кулинарни блогове, две от които са в категория "Гозбите на баба", Илиана е категорична, че има още много какво да сготви и да сподели.

Прочетете интервю с Ивинела Самуилова и Илиана Николова за бабините гозби и съкровените спомени. >>>