За почитателите на арабската кухня, хумусът е нещо познато - любимият пастет от нахут и тахан. Няма нищо общо със значението на думата "хумус” за почвата, от която зависи плодородието. Хумусът се приготвя сравнително лесно. Може да се консумира като закуска, намазан на филийка хляб. Сервира се като разядка, мезе или гарнитура към основни ястия.

Съставки

  • 100 мл Зехтин
  • 1 щипка Сол
  • 2-3 скилидки Чесън
  • 400 г Нахут от консерва
  • 1/2 ч.л. Кимион
  • 1/1 глава Лук
  • 1-2 стръка Магданоз
  • 1/2 бр. Лимон
  • 1 ч.л. Червен пипер
  • 50 г Тахан

Начин на приготвяне

  • 1. Нахутът от консервата се слага да поври около 15 минути, докато омекне напълно, но без да се развари. Прецежда се и се връща в тенджерата на котлона.
  • 2. Добавя се лукът, нарязан на дребно.
  • 3. Прибавят се кимион и зехтин, и се разбъркват за 2 минути.
  • 4. След това се пасират заедно с тахана и пресования чесън до гладка консистенция и сместа се осолява, ако е прекалено гъста, се добавят няколко лъжици от водата, в която е врял нахутът.
  • 5. Готовият хумус се сервира, поръсен със зехтин, червен пипер и магданоз. Яде се с арабски питки или се маже на препечени филийки хляб.