"Хляб три сестри" е популярен италиански хляб, който получава името си заради трите съставки, които се добавят към тестото - ориз, леща и пшеница. Този хляб се прави със закваска (опара), която е една от най-силните съставки. Това е т. нар. "подготвително" тесто - първата стъпка при приготвянето на хлебни и хлебни продукти. Включва само брашно, мая и течност. За нея са ви нужни следните продукти:

100 мл ябълков сок
2 ч.л. мед
мая - 30 г прясна или 8 г суха
200 г брашно 

Този хляб се приготвя за Коледа или Андреевден, защото в състава му има зърна, чиято символика е да едреят, както се очаква да едреят и да се увеличават доброто и късметът у хората. 

Съставки

  • 100 мл Ябълков сок
  • 1 с.л. Розмарин
  • 1 с.л. Мащерка
  • 4 с.л. Вода
  • 85 г Ориз
  • 200 г Пълнозърнесто брашно
  • 200 г Пшенично брашно
  • 2,5 ч.л. Сол
  • 85 г Червена леща
  • 85 г Пшеничена каша

Начин на приготвяне

  • 1. Пригответе закваската. В тиган леко загрейте ябълковия сок със 100 мл вода. Изсипете в купа, добавете меда, а след това и маята. Разбърквайте с лъжица или с пръсти, докато маята се разтвори напълно. Изсипете брашното и разбъркайте добре. Покрийте с кърпа и оставете за 1 час на топло място. След това премесете и оставете да втаса още един час.
  • 2. Докато втасва, пригответе зърната. Изсипете лещата и ориза в 200 мл вода. Кипнете на котлона, след което свалете от огъня. Покрийте с капак и оставете да престои час и половина. 
  • 3. В готовата закваска сипете топлата вода, ябълковия сок и 2 супени лъжици масло. Разбъркайте. Добавете сварените ориз и леща, пшеничена каша, сол, ситно нарязаните подправки и двата вида брашно. Омесете. Най-отгоре намажете тестото с 1 супена лъжица масло. Покрийте със свежо фолио и оставете да почине 10 минути.
  • 4. Намажете плота или масата, върху която ще работите с 3 с.л. масло. Сложете тестото и бързо, в рамките на 30 секунди, го замесете. Върнете го в купа, покрийте и оставете за 15 минути. Прави се и второ премесване, след което тестото се оставя да втасва още 30 минути. Накрая сложете тестото в правоъгълна форма за печене с размери 30х20 см. Оставете да втаса 2 часа на топло място. Покрийте с кърпа, поръсена с брашно, за да не залепне бухналото тесто. 
  • 5. Загрейте фурната до 220° C. Тавата, в която ще печете, поръсете с брашно. Поставете тестото в нея. Направете дълбоки диагонални разрези. Печете 45 мин.