Въпреки че те са направени от хлeбno тесто, в действителност гризините не се водят хляб, а лека закуска. Тяхната основна характеристика е пикантната поръска, богата на вкусове и аромати. За бея смесете суха мащерка, червен пипер, мак, риган, розмарин, сусам, чесън и сол.
Гризините са чудесна добавка към бира и крем супа. Може да ги приготвите, когато имате гости, като ги увиете в тънки ленти от прошуто или бекон.
Съставки
- 100 г Козе сирене
- 2 ч.л. Суха мая
- 7 г Сол
- 2 с.л. Олио
- 280 мл Вода
- 500 г Брашно
Начин на приготвяне
- 1. Разтворете солта във водата. Смесете маята с брашното. Изсипете вода в купата с брашно и добавете олиото. Омесете еластичното тесто (отнема 15-18 минути).
- 2. Добавете настърганото на едро сирене и месете тестото, докато стане гладко. Сложете го в чиста купа, намажете го с олио, застелете купата отгоре със свежо фолио и оставете да втаса 1 час.
- 3. Изсипете тестото върху набрашнена повърхност и разточете на кора с дебелина 1,5 см. Поръсете тестото със семена и подправки. Разточете отново, за да стане тестото с дебелина 1 см. Така поръската ще влезе вътре в тестото.
- 4. С помощта на нож за рязане на пица нарежете тестото на ленти с широчина 2 см и ги усучете на въже. Подредете гризините в тава, застлана с хартия за печене. Печете 15-20 минути.