Гювечът е едно от ястията, особено характерно за нашата кухня. може би защото е особено хранително и може освен да те засити и да те стопли. Обикновено се приготвя със свинско месо, а задължителна съставка е червеното вино. 


За по-богат вкус може да добавите различни по вкус и цвят зеленчуци - патладжан, домат, моркови, чушки, бамя, цвекло, картофи и т.н. 

Съставки

  • 500 г Свински гърди
  • 1 глава Кромид лук
  • 1 бр. Домат
  • 1 бр. Зелена чушка
  • 1 бр. Зелена чушка
  • 80 мл Олио
  • 1 бр. Патладжан
  • 500 г Картофи
  • 200 г Бамя
  • 200 г Зелен боб
  • 100 мл Червено вино
  • 1/2 ч.л. Черен пипер
  • 1/2 ч.л. Сол

Начин на приготвяне

  • 1. Нарежете месото на хапки и го задушете в дълбок тиган с малко олио за няколко минути, докато омекне. 
  • 2. Нарежете лука на ситно и го запържете в същата мазнина, след като сте извадили свинското. Добавете и домата, нарязан на кубчета. 
  • 3. Върнете месото към зеленчуците, сипете виното и оставете да къкри на слаб огън. 
  • 4. Нарежете чушките на тънки ленти. Добавете ги към месото. Когато то е достатъчно омекнало, сипете картофите, нарязани на полумесеци. Сложете солта и черния пипер. Разбъркайте. 
  • 5. Пресипете сместа в керамичен съд и печете 1 час. 
  • 6. Готовият гювеч поръсете с чубрица и пресен магданоз.