Гювечът е едно от ястията, особено характерно за нашата кухня. може би защото е особено хранително и може освен да те засити и да те стопли. Обикновено се приготвя със свинско месо, а задължителна съставка е червеното вино.
За по-богат вкус може да добавите различни по вкус и цвят зеленчуци - патладжан, домат, моркови, чушки, бамя, цвекло, картофи и т.н.
Съставки
- 500 г Свински гърди
- 1 глава Кромид лук
- 1 бр. Домат
- 1 бр. Зелена чушка
- 1 бр. Зелена чушка
- 80 мл Олио
- 1 бр. Патладжан
- 500 г Картофи
- 200 г Бамя
- 200 г Зелен боб
- 100 мл Червено вино
- 1/2 ч.л. Черен пипер
- 1/2 ч.л. Сол
Начин на приготвяне
- 1. Нарежете месото на хапки и го задушете в дълбок тиган с малко олио за няколко минути, докато омекне.
- 2. Нарежете лука на ситно и го запържете в същата мазнина, след като сте извадили свинското. Добавете и домата, нарязан на кубчета.
- 3. Върнете месото към зеленчуците, сипете виното и оставете да къкри на слаб огън.
- 4. Нарежете чушките на тънки ленти. Добавете ги към месото. Когато то е достатъчно омекнало, сипете картофите, нарязани на полумесеци. Сложете солта и черния пипер. Разбъркайте.
- 5. Пресипете сместа в керамичен съд и печете 1 час.
- 6. Готовият гювеч поръсете с чубрица и пресен магданоз.