Крепсът е едно от първите неща, които опитва и научава всяко дете във Франция. Но колкото и универсално да е това ястие, почти всяко семейство слага нещо различно в рецептата, която приготвя. основните съставки обаче винаги са едни и същи - яйца, мляко, брашно и масло.  В класическата рецепта за креп няма захар, така че може да я използвате или не по ваше желание. Разтопено масло или растително масло? Имайте предвид, че с разтопеното вкусът на тестото ще е по-хубав. Но ако в палачинката слагате солен пълнеж, растителното масло е за предпочитане. 

Съставки

  • 3 бр. Яйца
  • 300 мл Прясно мляко
  • 100 г Брашно
  • 30 г Краве масло
  • 30 г Сол
  • 20 г Захар
  • 200 г Сьомга
  • 3 с.л. Зехтин
  • 4 скилидки Чесън
  • 1 стрък Розмарин
  • 3 стръка Чери домати
  • 200 г Ориз
  • 1 глава Лук

Начин на приготвяне

  • 1. Отделете жълтъците от белтъците. Към жълтъците добавете млякото и 20 г от солта. Разбийте с миксер за 1-2 минути. Пресейте брашното и го добавете, като бъркате след всяка лъжица. 
  • 2. Към тестото добавете 30 грама разтопено масло. 
  • 3. Разбийте белтъците, докато станат на твърд сняг. Сипете ги към останалото тесто на няколко части, като внимателно смесите. оставете за 30 минути в хладилника. 
  • 4. Намажете дъното на тиган с масло. Наливайте по малко тесто и с въртеливи движения го разпределете по цялата повърхност. Печете до златисто от двете страни. Трябва да стане тънка и мека палачинка. 
  • 5. В тиган сипете зехтина и го загрейте добре. Сложете целите скилидки чесън и клонката розмарин. Посолете сьомгата от двете страни и я задушете, като поливате с малко от образувалия се сос, за да стане по-крехка и ароматна.
  • 6. Нарежете лука на ситно и го задушете, докато омекне и стане прозрачен. Добавете ориза и го оставете леко да се запържи, като непрекъснато го бъркате. Долейте вода и оставете да се вари, докато омекне. Овкусете със сол и черен пипер. 
  • 7. Във всяка палачинка сложете по малко от ориза и от рибата. Може да добавите нарязани половинки от чери доматите вътре и да завиете палачинката или да ги оставите като свежа гарнитура извън палачинката.