Крепсът е едно от първите неща, които опитва и научава всяко дете във Франция. Но колкото и универсално да е това ястие, почти всяко семейство слага нещо различно в рецептата, която приготвя. основните съставки обаче винаги са едни и същи - яйца, мляко, брашно и масло. В класическата рецепта за креп няма захар, така че може да я използвате или не по ваше желание. Разтопено масло или растително масло? Имайте предвид, че с разтопеното вкусът на тестото ще е по-хубав. Но ако в палачинката слагате солен пълнеж, растителното масло е за предпочитане.
Съставки
- 3 бр. Яйца
- 300 мл Прясно мляко
- 100 г Брашно
- 30 г Краве масло
- 30 г Сол
- 20 г Захар
- 200 г Сьомга
- 3 с.л. Зехтин
- 4 скилидки Чесън
- 1 стрък Розмарин
- 3 стръка Чери домати
- 200 г Ориз
- 1 глава Лук
Начин на приготвяне
- 1. Отделете жълтъците от белтъците. Към жълтъците добавете млякото и 20 г от солта. Разбийте с миксер за 1-2 минути. Пресейте брашното и го добавете, като бъркате след всяка лъжица.
- 2. Към тестото добавете 30 грама разтопено масло.
- 3. Разбийте белтъците, докато станат на твърд сняг. Сипете ги към останалото тесто на няколко части, като внимателно смесите. оставете за 30 минути в хладилника.
- 4. Намажете дъното на тиган с масло. Наливайте по малко тесто и с въртеливи движения го разпределете по цялата повърхност. Печете до златисто от двете страни. Трябва да стане тънка и мека палачинка.
- 5. В тиган сипете зехтина и го загрейте добре. Сложете целите скилидки чесън и клонката розмарин. Посолете сьомгата от двете страни и я задушете, като поливате с малко от образувалия се сос, за да стане по-крехка и ароматна.
- 6. Нарежете лука на ситно и го задушете, докато омекне и стане прозрачен. Добавете ориза и го оставете леко да се запържи, като непрекъснато го бъркате. Долейте вода и оставете да се вари, докато омекне. Овкусете със сол и черен пипер.
- 7. Във всяка палачинка сложете по малко от ориза и от рибата. Може да добавите нарязани половинки от чери доматите вътре и да завиете палачинката или да ги оставите като свежа гарнитура извън палачинката.