Ако сте традиционалисти - еклерите със сметанов крем, са вашият мечтан десерт. Рецептата е за 12 еклери, като за всяка една проция се падат по три еклера.
Съставки
- 1 бр. Жълтък
- 1 щипка Сол
- 75 г Краве масло
- 125 г Брашно
- 4 бр. Яйца
- 1/2 ч.л. Ванилия
- 1 щипка Захар
- 1/2/ с.л. Бита сметана
- 200 г Бита сметана
- 2 с.л. Пудра захар
- 1 ч.л. Смляна шушулка ванилия
- 250 мл Вода
Начин на приготвяне
- 1. Лимонът се измива и се подсушава. Половината му кора се настъргва.
- 2. Маслото и солта се кипват в 250 мл вода. Към тях се изсипва брашното наведнъж. Бърка се докато тестото започне да се отделя от дъното на тенджерата и побелее. Сваля се от котлона и се оставя за кратко да се охлади.
- 3. Добавят се яйцата и се разбиват с миксер.
- 4. Сипва се ванилията, настърганата лимонова кора и захарта.
- 5. Застила се тава с хартия за печене. Тестото се напълва в шприц с голяма звездовидна поставка и се шприцоват 12 розчики.
- 6. Разбъркват се жълтъкът с битата сметана и се намазват еклерите.
- 7. Пекат се в предварително загрята на 200 градуса фурна около 35-40 минути, докато станат златистожълти.
- 8. Изваждат се от фурната и се оставят да се охладят.
- 9. Всеки еклер се разрязва напречно по средата.
- 10. За плънката - се разбиват сметаната на твърд сняг заедно с пудрата захар и ванилията.
- 11. С получения сметанов крем се напълват еклерите. Поръсват се с пудра захар и се сервират.