Ако сте традиционалисти - еклерите със сметанов крем, са вашият мечтан десерт. Рецептата е за 12 еклери, като за всяка една проция се падат по три еклера.

Съставки

  • 1 бр. Жълтък
  • 1 щипка Сол
  • 75 г Краве масло
  • 125 г Брашно
  • 4 бр. Яйца
  • 1/2 ч.л. Ванилия
  • 1 щипка Захар
  • 1/2/ с.л. Бита сметана
  • 200 г Бита сметана
  • 2 с.л. Пудра захар
  • 1 ч.л. Смляна шушулка ванилия
  • 250 мл Вода

Начин на приготвяне

  • 1. Лимонът се измива и се подсушава. Половината му кора се настъргва.
  • 2. Маслото и солта се кипват в 250 мл вода. Към тях се изсипва брашното наведнъж. Бърка се докато тестото започне да се отделя от дъното на тенджерата и побелее. Сваля се от котлона и се оставя за кратко да се охлади.
  • 3. Добавят се яйцата и се разбиват с миксер.
  • 4. Сипва се ванилията, настърганата лимонова кора и захарта.
  • 5. Застила се тава с хартия за печене. Тестото се напълва в шприц с голяма звездовидна поставка и се шприцоват 12 розчики.
  • 6. Разбъркват се жълтъкът с битата сметана и се намазват еклерите.
  • 7. Пекат се в предварително загрята на 200 градуса фурна около 35-40 минути, докато станат златистожълти.
  • 8. Изваждат се от фурната и се оставят да се охладят.
  • 9. Всеки еклер се разрязва напречно по средата.
  • 10. За плънката - се разбиват сметаната на твърд сняг заедно с пудрата захар и ванилията.
  • 11. С получения сметанов крем се напълват еклерите. Поръсват се с пудра захар и се сервират.