Домашно приготвеното билково масло е богато на вкусове и аромати. То има много цветове в състава си. Може да експериментирате с различни подправки, защото маслото, със своя неутрален вкус, е добра основа за това. 


Билковото масло може да овкусите по избор с:


билки и подправки:
риган
салвия
естрагон
мащерка
магданоз
копър

семена:
кориандър
маково семе


ядливи цветя:
лайка
невен
цветове от тиквички
хисоп

Листенцата се нарязват на ситно. Семената може предварително да минете за 2-3 минути през сух тиган, за да с еразпукат и да пуснат ароматите си. 

Съставки

  • 1 щипка Чили на прах
  • 1/2 ч.л. Розов пипер
  • 1/2 ч.л. Фина морска сол
  • 1 глава Червен лук
  • 1 щипка Салвия
  • 1 щипка Риган
  • 4 бр. Листа от босилек
  • 1 щипка Копър
  • 1 щипка Мащерка
  • 1 ч.ч. Краве масло

Начин на приготвяне

  • 1. Пресните подправки, лука и ядливите цветове нарежете на много ситно. 
  • 2. Зрънцата пипер и чили стрийте на ситно. 
  • 3. Маслото трябва да е на стайна температура, за да е достатъчно меко за оформяне. 
  • 4. Сложете маслото в купа и изсипете подправките. Разбъркайте го, за да се получи хомогенна смес с равномерно разпределени цветове.
  • 5. Разстелете парче алуминиево фолио върху равна повърхност. Поставете маслото. оформете го с помощта на ръцете си и лъжица на цилиндър. Завийте във фолиото и затегнете в двата края, така че да заприлича на бонбон. 
  • 6. Сложете маслото за час в хладилника, за да стегне.