За да приготвите фондюто със сирена, трябва да използвате само видове,които са твърди. При разтапянето си те се превръщат в мека каша, без бучки. 

За приготвянето на фондю ви е нужен специален огнеопорен уред, който се загрява. Готовата смес от сирене може да се остави в този съд, докато се консумира, за да се поддържа течната консистенция на нужната температурата. Вариант е и да се пресипе в друг съд, при условие, че се консумира веднага.

В разтопеното сирене се потапят парченца хляб, набучени на метални или дървени шишчета. На сместа от ароматни сирена отиват и зеленчуци, които предварително са гриловани и овкусени с пресни билки - картофи, резене, моркови и др. 

 

Съставки

  • 1/2 ч.л. Бял пипер
  • 3 скилидки Чесън
  • 1 с.л. Царевичен грис
  • 300 мл Бяло вино
  • 50 г Краве масло
  • 200 г Сирене Гауда
  • 200 г Сирене Грюер
  • 200 г Сирене Ементал

Начин на приготвяне

  • 1. Нарежете сирената на кубчета. 
  • 2. Сложете маслото в съда за фондю и след като се затопли, добавете скилидките чесън. 
  • 3. Сипете кубчетата сирене от единия вид.
  • 4. Когато сиренето се стопи, добавете 1/3 от количеството вино и разбъркайте.
  • 5. Добавете втория вид сирене и отново след като се стопи, сипете другата част от виното. Повторете и с последния вид сирене. 
  • 6. Бъркайте непрекъснато. 
  • 7. Когато се получи хомогенна смес, е време да добавите грис. Разтворете го предварително в малко вода и го добавете към сместа. 
  • 8. Овкусете с бял пипер.