Истинското име на известния у нас дюнер е шауарма (شاورما, Дамаск), на турски çevirme или по-известното döner kebab (Южна Турция). Хлебчето, което се използва, е кръгла тънка и мека питка, в която се слага най-вече месо, картофи и сос. С времето някак сме свикнали да асоциираме дюнерът с мазна и нездравословна храна. И в повечето случаи тя често е именно такава. Приготвен в домашни условия оначе, дюнерът може да е едно вкусно ястие, което не това стомаха.

 

Изберете хубаво месо - за предпочитане телешко или пилешко. В дюнерджийниците то се пече на големи, въртящи се шишове, но у дома може да го запечатите в тиган или да го изпечете във фурна.

 

В традиционния дюнер се слага сос от тахан. В по-разпространения му вид обаче присъства чеснов сос. В тази рецепта го заменяме с домашна майонеза.

Съставки

  • 1 бр. Лимон
  • 1 ч.л. Черен пипер
  • 2 ч.л. Сол
  • 400 мл Олио
  • 2 бр. Яйца
  • 4 бр. Арабски питки
  • 2 глава Лук
  • 1 бр. Краставица
  • 3 бр. Картофи
  • 1 глава Червено цвекло
  • 400 г Телешко
  • 2 стръка Мащерка
  • 1 глава Чесън

Начин на приготвяне

  • 1. Нарежете телешкото месо на парчета с дебелина 1,5 см. Сипете 2 с. л. олио в тигана и го сложете на котлона. Добавете клонките мащерка и няколко скилидки чесън за аромат. Когато мазнината се сгорещи, сложете месото, за да се запечати от всички страни. Важно е да стане с кафява коричка, но да запази сочността и розовия си цвят отвътре. Докато се готви, обливайте месото с получения сос от мазнината, соковете и подправките. Готовото месо нарежете на тънки късчета, следвайки влакната му. Наситнете го и го поръсете с лимонова кора..

     

  • 2. Докато месото се готви, обелете цвеклото и картофите. Нарежете половината от главата цвекло на шайби, а картофите на пръчици. Подредете ги в тавичка и залейте с малко олио или зехтин. Овкусете със сол. Изпечете във фурната. Останалата половина от цвеклото настържете на ситно. Овкусете я с малко лимонов сок.
  • 3. Обелете и настържете краставицата. Нарежете лука на дебели шайби и го карамелизирайте в тиган с 1 ч. л. захар. Готовите продукти може да съхранявате в кутии или купи, покрити с фолио, за да не изсъхват и да не изстиват, докато станат останалите.
  • 4. Питките затоплете в тигана, в който сте готвили месото. Така те ще поемат и от мазнината. Ако тя е повече, може да я разстелете с лъжица върху питката.
  • 5. Подредете на редове - телешко месо, лук, цвекло, краставица, картофи. Завийте питката на стегнато руло.

     

  • 6. Домашната майонеза пригответе, като към двете яйца добавите олиото и една щипка сол и разбиете с блендер. Използвайте висок съд - буркан или друго, и изтегляйте блендера нагоре. Ако майонезата се получи рядка, добавете още олио и разбийте отново. Може да овкусите с черен пипер. Добавете от соса към дюнера.